Suzanne van Wandelen vertelt verhaal van de broer van haar oma

Foto:

In het Van Reenenpark leidt Suzanne van Wandelen vrijdag 4 mei de twee minuten stilte in met het verhaal van de broer van haar oma, Wouter Bouwman.

Hij was verzetsstrijder in Nijkerk, maar overleefde de oorlog niet. Tijdens de plechtigheid op Dodenherdenking draagt verder Iris Bouwmeester – winnaar van de gedichtenwedstrijd op het Corlaer College – haar gedicht ‘Ik ken geen angst’ voor. Het programma begint om 18:45 uur met een stille tocht langs oorlogsmonumenten, vanaf het stadhuis.

Katholieke kerk

Het Overlegorgaan van Kerken (OOK) houdt voorafgaand traditiegetrouw een bezinningssamenkomst. Anders dan vermeld in het Oranjeboekje vindt die bijeenkomst, die om 18:15 uur begint, dit jaar plaats in de katholieke kerk aan de Holkerstraat 36.

Stille tocht

Wie mee wil lopen in de stille tocht, is vanaf 18:30 uur welkom bij de verzamellocatie: het stadhuis (Kolkstraat 27) in Nijkerk. De tocht gaat langs het gedenkteken aan de Bruins Slotlaan, het Joods Monument, het verzetsmonument en het Indië-monument naar het monument “1940-1945” in het Van Reenenpark. Bij ieder monument staat de stoet kort stil en worden kransen of bloemen gelegd. Het programma in het Van Reenenpark begint om ongeveer 19:40 uur.

Verzet

Het landelijke thema dit jaar is ‘Jaar van Verzet’. Suzanne van Wandelen spreekt daarom over de broer van haar oma, Wouter Bouwman, die in Nijkerk in verzet kwam. Ze vertelt ook wat zijn verhaal voor haar betekent. Na haar toespraak draagt Iris Bouwmeester haar winnende gedicht ‘Ik ken geen angst’ voor. Met The Last Post luidt een trompettist de twee minuten stilte in, waarin we oorlogsslachtoffers herdenken. Daarna worden kransen en bloemen gelegd door diverse delegaties.

Fakkel

Nieuw in het programma dit jaar is dat vanuit het Van Reenenpark de Nijkerkse atleten worden uitgezonden die het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei van Wageningen naar Nijkerk brengen. Zij doen dat voor het vijfde jaar op rij, maar de verbinding met de herdenkingsplechtigheid werd nog niet eerder gelegd. Omdat herdenken en vieren onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, krijgen zij dit jaar de fakkel (dan nog zonder vuur) mee om het vuur te gaan ophalen. De vrijheidslopers komen zaterdag 5 mei rond 9:30 uur aan op het Plein in Nijkerk, waar zij feestelijk onthaald worden. Op zaterdagavond brengen zij het vuur naar het Bevrijdingsconcert, dat om 19:30 uur begint in de Fontein (Ds. Kuyperstraat 2).

Na de plechtigheid krijgt het publiek de gelegenheid in defilé langs het monument te lopen. De Commissie Herdenkingen en Plechtigheden Nijkerk, die de stille tocht en herdenkingsplechtigheid organiseert, is te vinden op Facebook.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen