Sleepbootdagen: 100-jarige op bezoek

Foto:

Met “statse fratsen”, een 100-jarige sleepboot en minder geld beloven de negende Sleepbootdagen weer een waar feest voor de liefhebber te worden.

De 9e editie van de Nijkerkse Sleepbootdagen vindt plaats op zaterdag 6 september bij de havenkom van 11.00 – 17.00 uur. Circa 40 historische sleepboten, sleepvletten en opduwers zijn in hun oude glorie te bewonderen en de schippers vertellen graag iets over hun boot. De organisatie van het evenement schenkt feestelijke aandacht aan de 100-jarige sleepboot Dina uit Putten en sleepboot Sterre der Zee uit Zalk, beide gebouwd in 1914. Ondanks fors teruglopende sponsorinkomsten is het de organisatie nipt gelukt om geen activiteiten te hoeven annuleren. 
Shantykoor
Op donderdag 4- en vrijdag 5 september komen de sleepboten aan. Vrijwel alle sleepbooteigenaren zijn lid van Vereniging De MotorSleepboot (VDMS) die het behouden van het varend erfgoed en het organiseren van evenementen als doelstelling heeft. Inmiddels neemt een vaste kern van sleepbooteigenaren jaarlijks trouw deel aan de Nijkerkse Sleepbootdagen. Ieder jaar melden zich echter ook weer nieuwe deelnemers aan. Shantykoor Frits & Friends uit Zeewolde treden op vrijdag 5 september rond 21.00 uur op bij de havenkom. 
Opening
Burgemeester Gerard Renkema opent de Nijkerkse Sleepbootdagen op 6 september om 11.00 uur op de mslb. Magda. Daarna vinden er enige feestelijkheden plaats voor de jubilerende sleepboten. Aansluitend zal stadsdichter Anita Mensink een gedicht over de sleepbootdagen voordragen.
De Brandweer Gelderland Midden post Nijkerk is aanwezig met een hoogwerker en hulpverleningswagen en er wordt een autowrak opengeknipt. Het publiek kan zelf ervaren hoe het is om brandweerman te zijn en meehelpen om een autowrak open te knippen. Er is voorlichting over brandpreventie . Men kan zich ter plaatse aanmelden als brandweervrijwilliger  of via www.brandweer.nl/gelderland-midden. Kinderen mogen met een echte brandslang spuiten en dat zorgt voor veel waterpret. 
Rondom de havenkom staat een havenmarkt met een divers aanbod. Verenigingen, organisaties en particulieren kunnen een kraam huren bij: Frits Amusement, tel. : 033-2580598/06-51782125, e-mail: [email protected]
Stadsschilder Jos Schoonderbeek zet zijn schildersezel bij de havenkom neer om te schilderen. Matthias van Bloemendaal, initiatiefnemer van Facebook Nijkerk in oude foto’s, is aanwezig met een fotocollectie over Nijkerk in vroeger jaren.
Er zijn optredens van: kapel Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps (11.00 – 12.30 u.), ’t Heijdse Vismaatjeskoor (13.30 – 14.15 u. en 15.15 – 16.00 uur), de Common Country Dancers en doedelzakspeler Arie Koppelaar. De Vaargroep Flevoland komt met een bassin met bestuurbare scheepsmodellen. Oude Ambachtengroep Den Olden Tied demonstreert diverse ambachten.  De Oldtimer Club Nijkerk is aanwezig met oldtimers.  
De schippers van de sleepboten Mon Desir en Marinus laten hun motor voor het publiek draaien en Dirk Boterenbrood laat zijn oude motor op de kant snorren. Er zijn rondvaartjes door de havenkom met de opduwer Actief en consoleboot Thijme. Aanmelden kan ter plaatse bij de Kotter PU3.
Kinderen kunnen zich laten schminken bij het Vakantie Spektakel. Japie de clown maakt van vouwballonnen figuren en Henk de Houthakker maakt figuurtjes die beschilderd kunnen worden. Er zijn kleine workshops met plastic melkcontainers waar olifanten, huisjes en opbergmandjes van gemaakt kunnen worden, opgepimpt met hip decoratiemateriaal.  Er is een partytent met terras aan de havenkom. ’s Avonds zijn de sleepboten sfeervol verlicht. 
Vertrek
Op zondag 7 september vertrekken de (meeste) sleepboten om 9.00- en 10.30 uur vanuit de havenkom bij de Arkervaartbrug. Maandag 8 september vertrekken de laatste sleepboten om 10.00 uur. De boten varen naar de Arkersluis om te schutten. Een mooie gelegenheid om het historisch varend erfgoed in werking te zien.
Op zaterdag 6 september is een wegsleepregeling van kracht op de Oost- en Westkadijk
Het volledige programma vindt u hier en hier.. Omvast in de stemming te komen, een impressie van vorig jaar:
http://www.youtube.com/watch?v=Q-fdblM_fbw[
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen