Tips voor gezond zwemplezier

Foto:

Dinsdag 1 mei 2018 is het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewateren begonnen.

‘Gelderland heeft 73 mooie zwemlocaties’, vertelt Rob Baars, adviseur Wet hygiëne, veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden van de provincie. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is bovendien gezond. ‘Niet iedereen is echter op de hoogte van de mogelijke risico’s van zwemmen in oppervlaktewater. Daarom delen we tips en informatie. Zo kan iedereen zelf een afweging maken.’

Aangewezen zwemlocaties

Zwem uitsluitend in aangewezen zwemlocaties. Hier wordt de waterkwaliteit, veiligheid en hygiëne periodiek gecontroleerd. Ze zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Hierop staat een plattegrond met daarop de zwemzone en de plaats van een aantal voorzieningen. Ook ziet u het hier wanneer er iets niet in orde is met waterkwaliteit, veiligheid of hygiëne. Zwemmen blijft altijd op eigen risico.

Klassen

Op het informatiebord bij de aangewezen locaties wordt de zwemwaterkwaliteit van het gebied weergegeven in een klasse: uitstekend, goed, aanvaardbaar of slecht.
Bij de klasse ‘slecht’ loopt u naar verhouding meer kans om ziek te worden dan bij de klasse ‘uitstekend’. Deze indeling is gebaseerd op de waterkwaliteit over de afgelopen 4 jaar. Daarom kan dit afwijken van de actuele waterkwaliteit.
Dit systeem is in alle Europese landen ingevoerd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen