Christien Meiling schrijft minste fouten in Groot Nijkerks Dictee

Rotary Nijkerk kijkt terug op een geslaagd evenement met een mooie opbrengst voor het goede doel van de avond: de VoorleesExpress van de Bibliotheek.

Na een zeer vermakelijke en gezellige avond, met een volle zaal, werd het nog even heel spannend. Bij de individuele deelnemers moesten twee zussen, met beide maar 6 fouten, het in een shoot-out tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk won Christien Meiling de beker.

Bij de teams was het iets minder spannend en won het combi-team van Museum Nijkerk en Hoogeveen-Luigjes het van de rest met een ruime voorsprong. Ze hadden slechts 23 fouten met z’n drieën. Onze eigen Rotarian Merit Roodbeen, die vorige editie ook met haar team won, had toevalligerwijs ook maar 6 fouten, net als de individuele winnaars. Andere teams die meededen en het zeker niet slecht hadden gedaan, waren Lions Nijkerk en Aeres met maar liefst twee teams.

“Deze avond had nooit zo uit kunnen pakken zonder onze sponsors en partners”, aldus Jan Lanting die de organisatie vanuit de Rotary coördineerde. “In de eerste plaats de schrijver van het dictee, onze stadsdichter Bert Jurling en voorlezer Lex Harding, maar ook de sponsors van de leuke prijzen voor de verloting, Aeres voor de gastvrijheid, het team dat de dictees mocht nakijken en natuurlijk de jury”. Tot slot kwam Stichting Weeshuis nog met de verrassing om het opgehaalde bedrag te verdubbelen, waardoor de totale opbrengst over de 2000 euro kwam.

Voor wie nog even wil meegenieten van de toepasselijke tekst van het dictee of in stilte wil wedijveren met de winnaars volgt hier de gehele tekst.

Wereldwijd is de strijd tegen laaggeletterdheid …

1. Om eventuele teleurstellingen te voorkomen, graag eerst uw aandacht voor het volgende. In dit dictee zult u weinig orchideeën of a-capellakoren aantreffen. Vaak zijn hobbydictees schlemielige verzamelingen van exotische woorden, die je weliswaar in de Dikke Van Dale vindt, maar in het dagelijks leven nooit gebruikt.

2. Deze tekst is namelijk vooral bedoeld als een korte maar krachtige eyeopener over de risico’s van laaggeletterd zijn.

3. Terwijl onze digitale wereld overspoeld wordt door provisorisch in elkaar geflanste You Tubefilmpjes en uit de losse pols geschoten selfies, groeit de zorg over wat genoemd wordt de ontlezing van de samenleving. Choquerend is het toenemende analfabetisme in Nederland.

4. Een zorgwekkend kenmerk van laaggeletterd zijn is dat het vaak hand in hand gaat met een beperkte kennis van de wereld om ons heen. Laaggeletterd betekent niet zozeer dat we woorden als kaketoe, kangoeroe, papegaai en dromedaris niet correct kunnen schrijven, nee, het onderliggende probleem is dat steeds meer mensen nauwelijks meer weten wat voor dieren dit zijn.

5. Wat is een excellente manier om veel te leren over de wereld? Precies: dat is lezen! Met een bakje nacho’s met guacamole binnen handbereik en, om met Annie M.G. Schmidt te spreken, een glaasje grenadine met een rietje. Lezen is een traktatie van heb ik jou daar en tegelijkertijd een remedie tegen laaggeletterd zijn. Laten we dus ook prinses Laurentien en met haar alle mensen in Nederland in ere houden die jaar in jaar uit de strijd tegen de ontlezing aanbinden door goed getimede promo’s en voorleesactiviteiten.

6. Zo zijn we dan alweer aan het eind gekomen van dit referaat. U hebt hopelijk gemerkt: het was geen exclusief feestje voor mierenneukers en muggenziftende kommafetisjisten. Maar supereenvoudige jip-en-janneketaal was het op de keper beschouwd ook niet. Laten we eerlijk zijn: een paar moeilijke woorden, daar is nog nooit iemand slechter van geworden. Nou ja, behalve dan misschien de deelnemers aan het Groot Nijkerks Dictee.

In de fotoserie een reportage van Arjen Gerritsma

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen