Huurdersonderzoek: angst voor huurverhoging

Foto:

In maart heeft de HuurdersOrganisatie Nijkerk (HON) een enquête gehouden over de thema’s betaalbaarheid en leefbaarheid. De enquete is ingevuld door 545 huurders.

De HON laten weten ontzettend blij te zijn met het grote aantal huurders dat heeft deelgenomen. Hierdoor ontstaat – volgens de HON – een betrouwbaar beeld van de mening van huurders van Woningstichting Nijkerk.

Resultaten

Betaalbaarheid
Iets meer dan de helft (51 procent) van de huurders vindt de huur (te) hoog vergeleken met de kwaliteit van de woning. Vergeleken met het inkomen van het huishouden vindt 60 procent van de huurders de huur (te) hoog. Slechts 37 procent van de huurders vindt de huur passen bij het huishoudinkomen. Bovendien denkt 43 procent van de huurders dat hun inkomen de komende twee jaar zal dalen. 16 procent van de huurders maakt zich wel of heel erg zorgen of ze de huur kunnen opbrengen. 43 procent maakt zich hier enigszins zorgen over.

Woonomgeving, leefbaarheid en veiligheid
De meest gewaardeerde punten van de woonomgeving zijn de verlichting in de directe woonomgeving (voldoende of goed voor 71 procent van de respondenten), de hoeveelheid openbaar groen (70 procent), de aanwezigheid van parkeervoorzieningen (60 procent), de verkeersveiligheid (55 procent) en het onderlinge contact (55 procent). Deze punten komen ongeveer overeen met de referentiegroep.

De volgende punten worden het meest als slecht of onvoldoende beoordeeld: het onderhoud van het openbaar groen (38 procent), het openbaar vervoer (35 procent), de voorzieningen voor ouderen (32 procent) en voor jeugd vanaf 12 jaar (31 procent). Over al deze punten zijn relatief minder huurders tevreden dan in de referentiegroep.

18 procent van de huurders meldt overlast van hangjongeren. 44 procent heeft overlast door zwerfvuil en 30 procent van de huurders ondervindt andere vormen van overlast, zoals verkeerslawaai of hondenpoep.

Hoe verder?
De HON onderschrijft de conclusies. De organisatie staat voor betaalbare huurwoningen in leefbare buurten/wijken. Vanuit huurdersperspectief streeft men naar een gematigd huurbeleid. Daarom is ervoor gepleit de huren dit jaar niet te verhogen. Tevergeefs.
Daartegenover staat het belang van kwalitatief goede woningen , zowel van bestaande als van nieuwe woningen. Hierover worden met de gemeente Nijkerk en de Woningstichting afspraken gemaakt. Die worden vastgelegd in de prestatieafspraken. De resultaten uit het onderzoek worden meegenomen in de gesprekken hoerover.

Vragen
Heeft u vragen aan HO Nijkerk of heeft u suggesties voor de nieuwsbrief, uw reactie is van harte welkom. U kunt een bericht sturen via de website van de HON of een email sturen aan [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen