Radiobaken opent luisterplaats “zout” bij stoomgemaal Arkemheen

Foto:

Onlangs heeft de Ermelose kunstenaar Robbert van der Horst van Radiobaken bij Stoomgemaal Arkemheen de Luisterplaats ZOUT onthuld.

Het is een uitvergroot blad van de hemelsleutel dat als een dak over een elegante stalen constructie met 2 bankjes ligt. Als je gaat zitten, dan hoor je uit speakers in het plafond een soundscape gemaakt door Dennis van Tilburg. Die werd bijgestaan door Job Kuhlman. Het werk laat je in geluid een tocht maken vanaf het dorp Nijkerk naar de voormalige Zuiderzee. Bezoek aan de luisterplaats is gratis!

Het kunstproject is onderdeel van het project Theater Over Grenzen van het Erfgoedfestival 2018. Drie weekenden in juli is de luisterplaats het vertrekpunt van de gelijknamige voorstelling ( ZOUT).
Van der Horst: “De voorstelling is nog in ontwikkeling. We spreken heel veel mensen en zullen met onze radiozender theater maken waarin het ontdekken van het landschap en het ontmoeten van bewoners en liefhebbers van de polder centraal staan. De oude grens van de Zuiderzee komt werkelijk tot leven! Zowel de voorstelling als de luisterplaats zijn zeer geschikt voor jong en oud. Een combinatie met het stoomgemaal Arkemheen maakt het compleet”.

Over Radiobaken

Radiobaken is doorlopend project onder leiding van theatermaker en beeldend kunstenaar Robbert van der Horst. Radiobaken verzamelt bijzondere verhalen en onverwachte feiten op plekken waar het landschap in beweging is en maakt hiermee radio-theater: een avontuurlijke en opgewekte voorstelling waar het publiek met kleine radio’s op pad gaat.
Als radio-archeoloog en doe-het-zelf historicus bijt Robbert zich met zijn team vast in de aarde en onderzoekt samen met vele gasten iedere keer een klein stukje Nederland. Eerdere succesvolle voorstellingen waren onder andere te zien op Radio Kootwijk, Vliegbasis Soesterberg en verschillende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Over de locatie

Maar weinig mensen realiseren zich dat de westzijde van Gelderland eeuwenlang een strijd met het water heeft gevoerd. Zo verloor het gehucht Ark de strijd tegen de zee en verdronk. En tijdens de storm van 1916 braken de dijken over een lengte van honderden meters en kwam zelf een groot deel van Nijkerk onder water te staan. De oude grens van de zand en zout is het beginpunt van de luisterplaats en voorstelling ZOUT. Het vertrekpunt is het prachtige Stoomgemaal Arkemheen.

Een project van Robbert van der Horst, Job Kuhlkamp en Dennis van Tilburg
Artistieke leiding en spel: Robbert van der Horst
Onderzoek, interviews en spel: Job Kuhlkamp
Soundscape: Dennis van Tilburg

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Under the Blue Surface, Stoomgemaal Arkemheen en Museum Nijkerk

Data luisterplaats tot 1 september 2018
Data en tijden voorstelling Data: 7/8 14/15 en 21/22 juli om 14.00 uur
Locatie: Stoomgemaal Arkemheen Zeedijk 6 3861 MD Nijkerk
Entrée: 10 euro t/m 18 jaar 5 euro)
Tickets: http://www.radiobaken.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen