Commissaris van de Koning opent dubbelexpositie (foto’s)

De expositie heet “Nijkerk en de Zuiderzee

Donderdag 14 juni heeft de commissaris van de Koning van Gelderland n, Clemens Cornielje de expositie eerste in Museum Nijkerk en daarna in het Stoomgemaal Arkemheen geopend.

De Commissaris kreeg het pas verschenen boek van Wim Hagoort “Hoofd boven Water cadeau. Opmerkelijk daarin is de beschrijving van het ontstaan van het woord Nijkerk”. Dat ontstond rond 1300, toen mensen hier in de omgeving gingen wonen. Voor hen was het een “nieuw ark”. In de plaatsengids staat een andere uitleg, die de naam koppelt aan een door brand verwoest kerk in 1222.

Op 14 juni is het precies 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet werd gepubliceerd. Door deze wet werd de Zuiderzee afgesloten en ingepolderd.

In de expositie in het museum staat de historische ontwikkeling van de Zuiderzee en de polder Arkemheen centraal, met aandacht voor de beurtvaart, de laatste watersnood van 1916 en de Zuiderzeewerken van de jaren ’60 (met foto’s, films en interactieve onderdelen).

In Stoomgemaal Arkemheen gaat de expositie over het leven onder zeeniveau (flora en fauna en archeologische vondsten zoals de restanten van Slot Hulkestein en een kogge uit de Middeleeuwen). Wie heeft er zin in een duik?


De dubbelexpositie heeft een uitgebreide randprogrammering. Zo verzorgt Openluchttheater RadioBaken ’s zomers de voorstelling ‘Zout’ rondom het stoomgemaal, en komen er diverse gastsprekers op beide locaties. Ook de Nijkerkse bibliotheek doet mee. Groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs kunnen met een leuk programma de exposities bezoeken.


Verder ligt het woonschip van het schippersechtpaar Freek en Betty van IJken, de ‘Disponibel’, toto en met 24 juni in de haven bij het Stadhuis. In de weekenden van 16 en 23 juni is het schip te bezoeken (voor de tijden zie het sandwichbord bij het schip).

Tijdens het tweede deel van de opening, in het stoomgemaal trad het zeemanskoor “Nijkerks welvaren”aangevuld met leerlingen van Daltonschool Corlaer.

Voor dat optreden bestond veel belangstelling, waardoor de stoker verzuchtte “Het is wel mooi, maar ik kan niet bij mijn ketel”. Die brandde volop en dat moest ook wel, want ter gelegenheid van deze expositie draaide buiten beide schepradren. En dat is volgens de insiders uniek.

 

Deze expositie is een van de vele evenementen vanwege die Zuiderzeewet en tot het einde van het jaar te bezoeken. Voor het volledige en actuele programma van de dubbele expositie
Museum Nijkerk, Venestraat 16, Nijkerk, www.museumnijkerk.nl
Stoomgemaal Arkemheen, Zeedijk 6, Nijkerk, www.stoomgemaal-arkemheen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen