Woning vinden in FoodValley steeds moeilijker

Foto:

De huizenmarkt in onze regio gaat het voor de kiezen krijgen de komende tijd.

Dat verwacht de Vastgoedmonitor FoodValley.

Dat komt omdat er meer vraag is dan dat er huizen voorhanden zijn. Het aanbod koopwoningen neemt snel af en de planvoorraad ook. Toestroom van woningzoekenden van buiten de regio zet nog eens extra druk op de markt.

De verwachting is dat dit alles leidt tot krapte op de (huur)woningmarkt, verwacht de vastgoedmonitor. Rob Arends is bestuurslid van de monitor. Hij legt uit: ‘We zien dat de druk in heel Nederland toeneemt, en dat het economisch goed gaat. Daar komt bij dat de FoodValley een groeiregio is. Daarnaast zien we dat er in Amersfoort en Utrecht op het moment niet genoeg gebouwd wordt, waardoor mensen naar deze regio uitwijken.’

Alles bij elkaar zal dit er in de komende jaren voor zorgen dat de druk op de huizenmarkt in de regio FoodValley flink zal toenemen. De monitor is een initiatief van diverse ondernemers, provincies en woningcoöperaties en de gemeenten in de FoodValley. Daartoe behoren behalve Nijkerk ook Ede, Barneveld, Wageningen, Scherpenzeel, Veenendaal, Rhenen en Renswoude.

Woningvraagstuk in FoodValley

In de FoodValley worden onderwijs en innovatie in de landbouw, veeteelt en voedselindustrie gekoppeld aan de praktijk. Dat zorgde er in de laatste jaren voor dat meer bedrijven, studenten en werknemers zich in de regio vestigden. Daarom is het door de overheid als groeiregio aangemerkt. Bovendien is de druk vanuit de Randstad zo groot dat woningzoekenden in de Foodvalley  dreigen te worden verdrongen. Dat bleek tijdens een symposium afgelopen donderdag in de Salentein

Extra woningen

Over het algemeen lopen de totale planvoorraden voor nieuwbouw voor de komende jaren in de acht gemeenten terug, constateert de Vastgoedmonitor. Doordat er nu zo veel gebouwd wordt, blijven minder nieuwbouwplannen en -locaties over voor de komende jaren. Door de groei, inclusief de verwachte overloop vanuit de Randstad, zijn er in de gehele regio tot 2027 in totaal ruim 16.300 extra woningen nodig, waarvan zo’n 1805 in de gemeente Nijkerk.

bron: 

Dossier: De Belofte

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden