Restauratie dak Grote Kerk vordert (video)

Voor de restauratie staat de Grote Kerk in de steigers.

Tot nu toe viel dat niet zo op, omdat het alleen de zijbeuk aan de noordkant betrof. Deze week is begonnen met het opbouwen van de steigers rondom het koor van de kerk. Daardoor wordt ook vanaf de Kerkstraat, Venestraat en Holkerstraat duidelijk , dat er een restauratie plaatsvindt. Dit alles gebeurt onder toezicht van de Stichting Behoud kerkelijke Gebouwen (SBKG) midden en oost Nederland.

De afgelopen maanden is gewerkt aan het vervangen van houtwerk van de kapconstructie. Boven de zijbeuk zijn inmiddels veel nieuwe balken ingevoegd. Het houtwerk van het dak is aangetast door de bonte knaagkever en door lekkages, schimmels en vocht.

Het vervangen van de leien die zo’n 75 jaar op het kerkdak hebben gelegen gebeurt in fases. Binnenkort zijn de drie vlakken op de kopse kant van het koor aan de beurt. Sommige andere delen gaan nog 15 tot 25 jaar mee. Op dit moment worden op de kerkzolders ook nieuwe loopplanken gebouwd.

Nog geld nodig

De eerste fase van deze restauratie kost zo’n € 700.000,-. Dankzij een subsidie van de provincie Gelderland in het kader van het programma ‘Cultureel en Erfgoed, functioneel gebruik erfgoed’ wordt 60% van de kosten gedekt. Daarnaast heeft de hervormde gemeente een onderhoudsfonds. Bovendien is er geld beschikbaar gekomen door de verkoop van gronden in de Doornsteeg. Toch moet ook nog zo’n € 80.000,- opgebracht worden door fondswerving.
Op zaterdag 8 september is er daarom een actiedag met tal van leuke activiteiten. Denk aan het sponsoren van leien, in combinatie met het achterlaten van een tekst, boodschap, spreuk, wens of tekening op de achterzijde. Ook kan iedereen creatief aan de slag met handletteren op oude leien. Maak je eigen tekstbordje, naambordje of huisnummerbordje en haal ‘een stukje Grote Kerk’ in huis. Ook worden er in kleine groepen rondleidingen gegeven op de kerkzolder. Meer informatie staat op www.hervormdnijkerk.nl.

Matthias van Bloemendaal maakte de fotoserie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen