Ben blogt: Zeeschapen fotograferen met mijn smartphone

Foto:

Tekst en beeld hebben een innige relatie.

Ze vullen elkaar aan, versterken elkaar. Om mijn teksten van goed beeld te kunnen voorzien, volgde ik cursussen om beter te fotograferen en filmen met mijn smartphone. Sindsdien kunnen argeloze voorbijgangers me op mijn buik op het waddenstrand voor zeldzame zeeschapen zien liggen.

Harmke Oudenampsen vertelt tijdens haar training ‘Filmen en vloggen met je smartphone’ dat in mijn telefoon betere software zit dan de eerste astronauten op de maan in hun maancapsule bij zich hadden. De camera’s van smartphones zijn steeds beter geworden en apps bieden ongekende mogelijkheden om in een handomdraai foto’s en video’s op een professionele manier te bewerken. En met een app als Filmic Pro zet je voor een paar tientjes software op je telefoon die normaal alleen op digitale camera’s van duizenden euro’s zit.

Voorheen maakte ik een filmpje van een pittoresk haventje door langs de mooie bootjes te ‘pennen’. En in een vrolijke bui ging ik ook nog naar hartenlust zoomen. Als resultaat had ik dan tien seconden beverige bootjes in beeld. Harmke leerde me dat ik beter de camera kan stilhouden en iets filmen dat beweegt. Ze leerde me te denken in ‘shots’, van veraf, bovenaf, close ups. Later plak je die shots aan elkaar in je bewerkingsapp – een van de beste is de betaalde versie van Kinemaster. Met deze app kun je beeldjes tot op detail ‘knippen’, beelden over andere beelden leggen, tekst en muziek toevoegen en je filmverhaal voorzien van een voice over. Wat Harmke vroeger in de studio van de NOS deed, doet ze nu thuis op de bank, met haar smartphone.

Ook de workshop van fotograaf Nico Brons opende mijn ogen. Hij heeft zich toegelegd op fotograferen met zijn smartphone. Met apps als Snapseed, Superimpose en Adobe Photoschop Mix voegt hij beelden in elkaar, gooit er filters overheen en maakt er abstracte kunstwerken van. Hij weet hoe je een foto spannend maakt, bijvoorbeeld door oog te hebben voor compositie. De horizon op een of twee derde (niet in het midden), de regel van derden of gulden snede, diagonalen, focus…

Sinds deze cursussen zie ik overal ‘shots’, soms tot irritatie van vrienden en familie. Dan sta ik ineens boven hun handen te filmen als ze in de keuken bezig zijn of moeten ze tijdens een fietstocht op me wachten omdat ik gebiologeerd op mijn knieën lig voor een bloemetje in de berm.

Zo ook op Terschelling. Ik fiets over de dijk langs het wad en spot een ranke reiger langs de waterkant. Het gevederde fotomodel gunt me de foto niet en vliegt weg als ik dichterbij kom.
Even later liggen drie schapen op het wad, zoals zeehonden op het wad liggen. Een foto, denk ik meteen. Ik gooi mijn fiets tegen de dijk, klauter over de basaltblokken en nader de ‘zeeschapen’ tot op een paar meter. Ze vliegen niet weg, het zijn geen reigers.

Waarom doen deze schapen zeehonden na? Voelen ze zich achtergesteld omdat voor hén nooit speciale boottochtjes worden georganiseerd? Gewoon met je krent op het strand liggen, dat kunnen zij toch ook? Weet je wat, zeggen ze tegen elkaar, we gaan het gewoon proberen. Er is allicht een of andere gast die langsfietst en met zijn smartphone een foto van ons maakt. Wie weet plaatst hij over ons dan een aardig blog op internet. En als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Een kwestie van tijd en wij zijn net zo beroemd als die zeehonden op het wad. Dan worden ook wíj naar de opvang in Pieterburen gebracht als we een beetje ziekjes zijn.

Op aanraden van Nico Brons kies ik voor een laag perspectief. Ik zijg neer, tussen een paar verdwaalde basaltblokken, met mijn buik in het soppige zand. Alles voor de foto. De schapen denken: dit is die gast die ons op internet gaat zetten, en volharden in hun zeehondenpose. Ik kijk op mijn scherm, zet ze laag in de horizon, klik tevreden af. Op dat moment hoor ik op het fietspad achter me een vader tegen zijn kind roepen: ‘Kijk Ricky, daar ligt een schaap met een broekje an…’

Ben Tekstschrijver

Tekst nodig? Laat woorden werken. Ben Tekstschrijver uit Hoevelaken schrijft voor alle sectoren, zorg en welzijn is zijn specialiteit.
Meer informatie? Meer blogs lezen? Kijk op mijn site. Nooit meer een blog missen? Word vaste lezer. Meld u aan via de website.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden