Armoede Nijkerk uit

Bijeenkomst van dialooggroep
Bijeenkomst van dialooggroep "Sociaal Domein
Foto:

Door de dialooggroep “Armoede Nijkerk uit!” en het Nibud is de Minima Effect Rapportage (MER) gemeente Nijkerk 2018 opgemaakt en afgerond.

Centrale vraag

Wat is het effect van landelijke en lokale inkomensondersteunende regelingen op de financiële positie van huishoudens met een laag inkomen in de gemeente Nijkerk?

Belangrijkste conclusie

In het onderzoek worden allerlei conclusies getrokken. Een daarvan gaat over de inkomensgrens, dus tot wanneer heb je recht op ondersteuning. De conclusie is, dat de inkomensgrens voor het minimabeleid in de gemeente Nijkerk relatief hoog is, vergeleken met veel andere gemeenten.
Daardoor komen er waarschijnlijk meer mensen.in aanmerking voor tegemoetkomingen dan in veel andere gemeenten het geval is.

Adviezen

Behalve deze  en een aantal andere constateringen, heeft het Nibud ook een paar adviezen.

  1. Voor huishoudens die moeten rondkomen van een laag inkomen en moeite hebben met hun financieel beheer, is het aan te bevelen om cursussen en begeleiding op dit vlak aan te bieden
  2. Stimuleer het gebruik van regelingen actief, door publiciteit en door de toegang tot deze regelingen zo eenvoudig te maken, bijvoorbeeld via Berekenuwrecht. Ook de hulpinstanties zoals gebiedsteams, maar bijvoorbeeld Schutdhulpmaatje, Humanitas moeten alle regelingen kennen.

Verder zijn er adviezen gegeven met betrekking tot een aantal andere onderwerpen, zoals huur en energielasten. De dialooggroep gaat in eerste instantie daarmee aan de slag

Energielasten

Bied huishoudens met een laag inkomen hulp van energieadviseurs of gratis/goedkope energieboxen aan. Producten, waarvan de aanschafkosten hoog zijn, terwijl ze een snelle terugverdientijd hebben,

ln Níjkerk is al een energieadviseur /energieloket. Er kan hier meer bekendheid aan worden gegeven. De dialooggroep gaat verkennen hoe dit aan te pakken en wat er in Nijkerk gedaan kan worden om de energielasten specifiek voor de minima te verlagen.

Huur

Maak met de woningcorporaties (prestatie)afspraken over de hoogte van de huur per doelgroep en over de huurstijging voor huishoudens met een laag inkomen. Onderzoek of een tijdelijke huurverlaging mogelijk is voor huishoudens met betalingsachterstanden/schulden.

De dialooggroep gaat verkennen wat er in Nijkerk in de prestatieafspraken kan worden geregeld

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen