Vergaderen over de begroting van de gemeente (deel 2)

Foto:

Nadat alle partijen hun visie gegeven en vragen gesteld hebben, is het de beurt aan het college. Dat is in allerlei opzichten heel trots op de stand van zaken in Nijkerk.

Wethouder Wim Oosterwijk

Het ontbreken van het uitvoeringsprogramma betekent volgens Oosterwijk niet, dat er niks gebeurt. Een deel van de ambities van dit college staan wel degelijk in deze begroting, zo is zijn mening. Zijn collega Dijksterhuis ging later in op dat uitvoeringsprogramma

Omgevingsvisie,wonen, mobiliteit, economie, duurzaamheid, het college komt binnenkort met een planning voor het schrijven van die (alles omvattende) omgevingsvisie. De afronding ervan in de vorm van een besluit door de gemeenteraad wordt in de tweede helft van 2019 verwacht.

Over de ontwikkelingen van Luxool en De Slag zei hij, dat daar aandacht voor is als de omgevingsvisie klaar is. Dat gaat dus nog wel even duren. Dat geldt niet voor het Paasbos. Dat moet eerder, maar wanneer precies, kon hij in antwoord op vragen van Van Ruler niet zeggen.

De motie over de hondenbelasting vond hij overbodig. Klompenhouwer vond het wel gek, dat niemand weet hoeveel geld de overlast van hondenpoep en het hondenuitlaatbeleid eigenlijk kost. “Zoek dat dan eens uit!”

Verder waren de reacties van Oosterwijk vooral financieel technisch van aard.

Wethouder Nadya Abouyaakoub

Er zijn heel wat slagen gemaakt. Dat was de mening van wethouder Aboyaakoub over de openbare ruimte en het onderhoud daarvan. Volgens het CDA verdwijnen er wel veel speeltuintjes. Dat valt wel mee, zo reageerde de wethouder. Binnenkort komt daar meer duidelijkheid over.

Over Optisport is ze tevreden en de meeste klanten ook. Met uitzondering van sporthal Ridderspoor. Daar zijn klachten over het onderhoud. “Daar zit ik bovenop”, reageerde Aboyaakoub. En terecht vond VVD-er Van der Woerd. Ook al omdat per 1 januari alle sporthallen in het beheer van Optisport komen

Strijland en het Paasbos

In de begroting is de opknapbeurt van sporthal Strijland op “on hold” gezet. Dat riep vragen op, waarop Aboyaakoub zei, dat het verstandig pas op de plaats maken, omdat er plannen voor het Paasbos gemaakt moeten worden. Of de sporthal dan gesloopt gaat worden, zo vroeg Klompenhouwer verbaasd. “Is er meer aan de hand, iets wat wij niet weten?” Absoluut niet, reageerde de wethouder.

Wethouder Mariƫlle Broekman

Ze meldde, dat de organisatie is met 24 fte teruggebracht is, maar omdat het werk toeneemt, zijn er weer mensen voor 10 fte aangenomen. Dat is erg nodig, want de werkdruk is hoog, de dienstverlening veranderd, intensiever geworden. Men gaat nog digitaler werken en dat moet de efficiƫntie bevorderen. Binnenkort wordt er een onderzoek onder ambtenaren georganiseerd. Bovendien wordt er een organisatie-analyse uitgevoerd. Dus over een tijdje weet de gemeente precies hoe men er in het stadhuis voor staat.

Er komt een nieuwe visie op werk aan. Die wordt in december besproken en daar zit een doorkijk op “integraal werken” in. Dan gaat het ook over de participatiewet en dergelijke in. Ze is nu al heel blij met die visie, waar het ook gaat over het integreren van statushouders in de samenleving.

Wethouder Harke Dijksterhuis

Het uitvoeringsprogramma, zo meldde wethouder Dijksterhuis, wordt met de samenleving opgesteld. Voor het zover is, wordt er eerst informatie opgehaald bij de bevolking en bij betrokken organisaties. Dat gebeurt momenteel op allerlei manieren. Eind november komt hierover een grote bijeenkomst en ligt het totale plaatje op tafel.

Over duurzaamheid zei hij, dat het roer gewoon om moet. Het opwekken van stroom moet veel duurzamer. Er zijn 10 initiatieven in Nijkerk bekend, maar dat is lang niet genoeg. Het betekent wel, dat dit onderwerp echt leeft. Maar de impact is groot, dus moet de raad daar wel kaders aan stellen. Er wordt eerst een ronde tafelgesprek met steakholders gehouden en in februari wordt met bewoners gesproken. Daarna is de raad weer aan zet om die kaders inderdaad vast te stellen.

De motie over voedselverspilling brengt de college in een lastig parket, aldus Dijksterhuis. De inhoud is o.k., maar de druk op de organisatie is groot en dit onderwerp heeft bij het college geen hoge prioriteit, al staat het wel in het coalitie-akkoord. Hij zegt toe in kaart te brengen, wat er leeft.

De druk op de woningmarkt is groot en de gemeente is nu in beeld aan het brengen, waar precies behoefte aan is. Daarnaast is wel bekend, wat er in de planning staat voor de komende jaren. Tot de woonvisie er is, zei Dijksterhuis, dat de gemeente doet, wat ze kan. “De tiny houses zijn daar een goed voorbeeld van.”

De motie van de Lokale Partij over de tiny houses, daar liet hij zich niet over uit. Hij merkte wel op, dat er begin volgend jaar een scan komt, om vast te stelle waar nog mogelijkheden voor dergelijke woningen zijn. Hij vond daarom de motie overbodig en wilde niet toezeggen, dat er meer tiny houses gebouwd zullen worden.

Of er een ambulance in Nijkerk komt te staan, daar kon hij geen eenduidig antwoord opgeven. Hij heeft nog niet alle informatie, maar voor de Kerst komt hij erop terug. De AEDmotie vond hij zeer sympathiek, maar er zijn al allerlei initiatieven in de samenleving. Welke rol zou de gemeente dan nog moeten spelen, zo vroeg hij zich af.

Burgemeester Gerard Renkema

Nijkerk profiteert van het landelijke beleid om ondermijning te bestrijden. Renkema: “We hebben een beeld van ondermijning in Nijkerk.” Het gaat vooral over drugshandel, drugsafval, adresfraude en zorgfraude, “Maar je ziet het pas, als je het door hebt”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen