20 miljoen voor Foodvalley

Foto:

Foodvalley en de Achterhoek vallen in de prijzen bij het kabinet in Den Haag.

Beiden krijgen 20 miljoen euro subsidie. Foodvalley gaat de miljoenen gebruiken voor de transitie naar duurzaam en gezond voedsel.

In totaal trekt het kabinet deze periode 950 miljoen euro uit. Van de 88 aanvragen zijn er nu 12 gehonoreerd. Foodvalley – waar Nijkerk ook bij hoort – mag zich samen met de Achterhoek dus gelukkig prijzen.

Boeren en gezonder eten

De Wageningen Universiteit ligt het in hart van de Foodvalley. Met die universiteit, de provincie en het bedrijfsleven wil de regio werken aan het toekomstperspectief van boeren, het verleiden van consumenten om gezonder te gaan eten. Ook komt er een impuls voor de ontwikkeling van alternatieve eiwitproductie.

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra laat weten dat de concurrentie voor de subsidiepot groot was. ‘Echt gaaf dat Foodvalley een flink bedrag van het kabinet krijgt om voeding en landbouwontwikkeling te versterken.’ Het Gelderse Kamerlid is ook blij met het geld voor de Achterhoek: ‘Mooi dat ze dit op eigen kracht hebben binnengehaald. Het gaat hier om kwaliteit van leven en slimme banen.’

bron:

Baanbrekende innovaties

Het Rijk had regio’s opgeroepen om mee te denken over samenwerking aan vraagstukken van nationaal belang. Regio Foodvalley heeft de kennis in huis om baanbrekende innovaties op het gebied van voedsel voor elkaar te krijgen. Daarmee levert dit gebied een belangrijke bijdrage aan gezond voedsel voor de toekomst:
– Voeding om mensen gezond te houden of genezing te bevorderen.
– Minder belasting van de luchtkwaliteit.
– Andere voeding, zoals insecten, als bron van nieuwe eiwitten.
– Een World Food Center om Foodvalley de internationale etalage te laten zijn van Agrifood en voedselgezondheid.
– Een top-vestigingsklimaat, waarin bedrijven floreren en kennisinstellingen – van MBO tot universi-teiten – bijdragen aan mondiale vraagstukken.
Dit zijn allemaal onderdelen van de aanvraag die Regio Foodvalley bij het Rijk heeft neergelegd.

Voorzitter van de regio René Verhulst: “Wij houden ons bezig met de vraagstukken van de toekomst. Wij zijn blij dat het kabinet de potentie van Foodvalley herkent. Met elkaar moeten we sneller omschakelen naar productie en con-sumptie van duurzaam en gezond voedsel. Dat is de deal die we met het Rijk nu verder gaan uitwerken.”

Achtergrond

In 2050 wonen ruim 9 miljard mensen op onze aarde. Tegelijkertijd verdwijnen jaarlijks miljoenen hectares landbouwgrond door klimaatverandering. De komende jaren zullen dus vele extra monden gevoed moeten worden. Met de huidige voedselproductie en consumptie komen we niet verder. We zullen dus anders, duurzamer en gezonder moeten gaan produceren. Vanuit de Europese Unie, het Rijk en vanuit de regio-nale overheden is vastgesteld dat duurzaamheid, voedselveiligheid en voeding en gezondheid vragen om een versnelling van innovatieprocessen in

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen