Waar blijven de openbare toiletten?

Foto:

Er zou eigenlijk om de 500 meter een openbaar toilet moeten zijn.

Dat stelt de Maag Lever Darm Stichting en PRO 21 neemt dat uitgangspunt over. Vragensteller Janneke van Heugten zet de kwestie op de politiek agenda, omdat het gebrek aan openbare toiletten een probleem is voor 2 miljoen buik- en 1,5 miljoen blaaspatiënten in Nederland is dit een groot probleem. Bovendien is het lastig voor ouderen, mensen met een lichamelijke  beperking en voor zwangere vrouwen.

Twee openbare toiletten

Naast openbare toiletten gaat het ook om opengestelde toiletten..Dat zijn toiletten in openbare gebouwen (gemeentehuis, bibliotheken, zwembad, buurthuizen en dergelijke) maar ook bij dienstverleners zoals banken, winkels, horeca of supermarkten waar ook niet-klanten naar het toilet mogen, in de regel zonder het te vragen.

De app HogeNood geeft in de gemeente Nijkerk twee openbare toiletten aan die in een kern aanwezig zijn. In Nijkerk is dat de Hema (Plein 14) en in Hoevelaken is dat de Albert Heijn (Kantemarsweg 10).

Zelf in actie komen

Van Heugten heeft er vragen aan het college gesteld.

Wil jij ook in actie komen en ben jij een retailer – eigenaar van een winkel(keten), horecaonderneming, hotel of bedrijf en beschik je over toiletruimte?
Je kunt je toilet als opengesteld zichtbaar maken via https://www.waarkaniknaardewc.nl/hoge-nood/

Er zijn gratis toiletstickers voor winkels en horeca te bestellen via [email protected]. Ook daarmee kan duidelijk gemaakt worden dat er een openbare of opengestelde toilet beschikbaar is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen