Pak het laaghangend fruit

Foto:

De belangstelling om mee te denken over hoe het uitvoeringsprogramma moet worden, bleek groot.

Vooral vertegenwoordigers van allerlei organisaties, mensen die meewerken aan samen aan zet waren er op afgekomen. Verder natuurlijk veel raadsleden en het complete college zat ook in het bedrijfsrestaurant. “Gewone” burgers, die niet een of andere organisatie, of belangengroepering vertegenwoordigen, werden nauwelijks gesignaleerd. Blijkbaar is het zo, dat er maar een relatief beperkte groep mensen is, die zich wil inzetten voor en meedenken over het reilen en zeilen van de gemeente.

Het uitvoeringsprogramma 

In juni presenteerde de coalitie een akkoord op hoofdlijnen; ‘Verbinden met ambitie’. De uitvoering daarvan gebeurt in een aantal plannen. Tijdens de begrotingsvergadering begin deze maand had het CDA er nog kritiek op. Van Ruler toen: “Het college zit er al een tijd, maar er is nog steeds geen uitvoeringsprogramma, dat met de bevolking besproken zou worden. Daar ziet die partij ook nog niks van.” Hij vroeg zich af, hoe het college dat vorm zou geven. Vanavond kreeg hij daar antwoord op.

Die uitvoeringsplannen komen namelijk tot stand op de Nijkerkse manier; in verbinding met inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen in Nijkerkerveen, Hoevelaken en Nijkerk.

In dat coalitie-akkoord staan rond de 100 ambities. Die kunnen niet allemaal tegelijk aangepakt worden. In 2019 zal het om 24 ambities gaan, verdeeld over zes thema’s: inclusief, energiek, duurzaam, ruimte, ondernemend en veilig.
Wilt u precies weten hoe de vork in de steel zit, dan kunt u hier de presentatie van donderdagavond er op naslaan.

Over die zes thema’s werd aan even zoveel tafels verder gepraat. Het resultaat van die gesprekken is later terug te vinden in een voorstel van het college over het uitvoeringsprogramma. Dat wordt nog voor Kerstmis verwacht. In januari neemt de gemeenteraad er een beslissing over. Dan zullen we zien, of het CDA is gerustgesteld over de uitvoering van het coalitie-akkoord.

Aan iedere tafel werd ook nog gevraagd, welke prikkelende oproep men in één zin aan het college zou willen doen. Samengevat kwam dat neer op: college blijf communiceren met de inwoners, blijf ondernemen en pak het laaghangend fruit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen