Nieuw kinderobservatiesysteem geïntroduceerd

Foto:

Het volgsyteem voor peuters en kinderen in de gemeente Nijkerk wordt vervangen door een nieuw en beter observatiesysteem. Na maanden van voorbereiding wordt ‘Kijk’ geïntroduceerd bij peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. 

Kind centraal
Het nieuwe systeem biedt meer inzicht en instrumenten om kinderen in hun ontwikkeling te volgen en waar nodig sneller hulp te kunnen bieden. Bijzonder is dat de gemeente en voorschoolse instellingen de handen ineen geslagen hebben en samen kiezen voor het kind. “Het kind staat centraal in deze nieuwe methode en zo zorgen we voor een goede start voor de kinderen als ze naar de basisschool gaan”, vertelt Janet van Oostveen van gemeente Nijkerk. “Een goede start voorkomt later problemen en uitval. Daarom zorgen wij voor een startsubsidie om de nieuwe methode op een goede manier te introduceren.” Alle basisscholen worden vanaf nu altijd op dezelfde manier geïnformeerd over het kind dat zij verwelkomen op school en als er bijzonderheden zijn kan de school daar direct mee aan de slag. 
Participatie instellingen hoog
Dat de introductie van het nieuwe systeem samen gedragen wordt door de gemeente en voorschoolse instellingen is uniek te noemen. “Bijna alle peuterspeelzalen en kinderdagverblijven in Nijkerk doen mee en dat is echt een voorwaarde om het nieuwe systeem goed te laten werken. Doordat de gemeente ons steunt, hebben we nu iets bijzonders om aan te werken”, vertelt Dunja Oosterwijk van Stichting Prokino, Villa Vrolijk. 
Het uitgangspunt voor de nieuwe methode was dat deze vooral ontwikkelings- en handelingsgericht moest zijn. Voor medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven zijn de trainingen, verzorgd door Driestar Educatief, om met het nieuwe observatiesysteem te werken inmiddels gestart. Er wordt tijdens de training vooral ingestoken op bewustwording, vroeg signalering van eventuele problemen en een handelingsgerichte aanpak. Het nieuwe systeem kijkt naar het welbevinden van het kind en zorgt dat al heel vroeg duidelijk wordt wat de ontwikkelbehoeften zijn. Hierop kan dan beter ingespeeld worden en door de goede overdracht naar de basisschool hebben kinderen en ouders hier veel voordeel bij. 
Organisaties werken samen
De werkgroep LEA Zorgbreed – LEA staat voor Lokale Educatieve Agenda – is trots dat er gezamenlijk gekozen is voor de nieuwe methode ‘Kijk’. Gemeente Nijkerk vindt het belangrijk dat organisaties en de overheid samen kiezen voor het kind. Daarom heeft de gemeente de werkgroep LEA Zorgbreed gefaciliteerd tijdens de voorbereidingen en gezorgd voor de startsubsidie. ‘Kijk’ zorgt ervoor dat samenwerking, afstemming en deskundigheid op een professionele wijze worden gekoppeld. In de werkgroep LEA Zorgbreed zitten medewerkers van basisscholen, peuterspeelzalen, kinderopvangorganisaties en het voortgezet onderwijs. Ook beleidsadviseurs Onderwijs en Welzijn van de gemeente Nijkerk werken mee. “Een unieke samenwerking waarvan we zeker weten dat verbinden en samenwerken echt zijn vruchten zal afwerpen en de introductie van het nieuwe observatiesysteem succesvol zal zijn”, aldus Dunja Oosterwijk.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen