Ambulance te vaak te laat

Foto:

In 88,42 % van de aanrijtijden is de ambulance op tijd. De landelijke norm is 95%.

De oorzaak van het niet behalen van de norm is een groei in de vraag naar ambulancezorg. Deze groei is ook landelijk en zorgt ervoor dat er minder vrij inzetbare ambulances zijn ten behoeve van spoedinzetten. Landelijk zijn er een aantal maatregelen genomen om de aanrijtijden te verkorten.

Ambulancepost in Nijkerk

De gemeente  probeert ook lokaal er wat aan te doen. Zo worden er gesprekken gevoerd om in Nijkerk een ambulancepost te krijgen. dat zal niet gemakkelijk zijn. Waar de ambulances staan, wordt namelijk bepaald door de zorgverzekeraars. De invloed hierop van gemeenten is gering. IN 2019 wordt er een onderzoek naar de mogelijkheden van een ambulancepost in Nijkerk gedaan. De kosten van het stationeren van een ambulancepost zijn niet gering: ongeveer € 1.200.000 tot € 1.400.000 per jaar.

First Responder

Een First Responder is een gealarmeerde hulpverlener, die als eerste ter plaatse komt en eerste hulp verleent.  in een situatie waarbij dit noodzakelijk is. Een FR kan dus voorafgaand
aan de komst van een ambulance hulp bieden. De brandweer voldoet goed aan de competentiecriteria. Uit onderzoek is gebleken dat First Responders gemiddeld 4 minuten sneller met reanimatie beginnen dan de ambulance. De gemeente heeft twee (kleine) flexibele First Responder-Brandweerauto’s die goed werken. In 2017 rukte die 29 keer uit, uit 2018 19 keer.

Automatische Extern Defibrillator (AED)

De AED Stichting Nijkerk-Hoevelaken wil zoveel mogelijk Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) op 24/7 bereikbare plaatsen plaatsen. Daar horen ook opleidingen bij. DE AED is één van de drie goede doelen van Serious Request 2018. Het college onderzoekt in 2019 wat er voor nodig is om in de komende jaren te investeren in een sluitend AED-netwerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen