Veel discussie over klimaatmaatregelen

Foto:

Klimaat-neutraal worden in Nijkerk gaat niet zonder felle discussies

Dat schrijft Yvonne Krol in het AD.

De gemeente Nijkerk wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Ze wil dat onder meer bereiken door te besparen op energie en het opwekken van duurzame energie. Maar zelfs als alle daarvoor geschikte daken van zonnepanelen worden voorzien, levert dat slechts 13 procent op van de huidige vraag naar energie. Er moet dus meer gebeuren. Om aan de vraag te voldoen zijn naar schatting 23 windmolens van 150 meter hoog én 184 hectare aan velden met zonnepanelen nodig.

Maar windmolens en zonnevelden betekent ook  twee ingrediënten voor verhitte discussies.

  • Pluimveehouder Aart Jan Vos:”Het is voor ons volstrekt onacceptabel als landbouwgrond zou worden gebruikt voor zonnevelden.”
  • Oud-Nijkerker Marcel van de Wetering  spreekt tegen dat de grond onder de panelen wordt verwoest. „Ik wil de ecologie juist versterken.
  • Ries van Elteren (De Lokale Partij):. „We moeten nu geen grond verpesten als er binnenkort innovaties te verwachten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat we zonder zonnevelden kunnen.
  • Wim van Veelen (Pro21) vindt het niet verantwoord te wachten op betere technieken. “De energietransitie is een urgente opgave.”
  • Boudewijn van der Woerd (VVD). „Inwoners vinden duurzame energie belangrijk, maar niet in hun achtertuin. Hij wil een klankbordgroep in een vroegtijdig stadium bij de plannen betrekken.
  • Wethouder Harke Dijksterhuis waarschuwt: “Volledige acceptatie zal niet lukken, maar er moeten knopen worden doorgehakt.”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden