Seizoensmatige stijging WW-uitkeringen in de regio

Foto: rehtenvrij

AMERSFOORT – In onze regio steeg in januari het aantal WW-uitkeringen met 3,1%.

Seizoeneffecten zoals het aflopen van arbeidscontracten aan het einde van 2018 spelen daarbij een rol. In vergelijking met vorig jaar is er nog steeds sprake van een daling van het aantal WW-uitkeringen in de regio. Zorg & welzijn is een van de sectoren waar het aantal uitkeringen het sterkst daalt. Gemeenten en UWV werken nauw samen om tekorten aan personeel in de zorg te verkleinen. Tijdens de Week van Zorg en Welzijn kunnen werkzoekenden verschillende zorginstellingen uit de regio ontmoeten.

Stijging WW-uitkeringen

Eind januari verstrekte UWV 5.030 WW-uitkeringen in de regio Amersfoort. In januari nam het aantal WW-uitkeringen in de regio Amersfoort ten opzichte van december toe met 152 (3,1%). Landelijk stegen de WW-uitkeringen met 6,2%. De grootste toename van uitkeringen deden zich voor in de bedrijfseconomische & administratieve beroepen en bij managers. De grootste afname van uitkeringen hadden betrekking op ICT-beroepen.

In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal WW-uitkeringen in de regio Amersfoort met 15,2%, oftewel 903 uitkeringen. In heel Nederland was de WW-daling 16,7%. Bij de bedrijfseconomische & administratieve beroepen, de commerciele beroepen en in de zorg & welzijn daalden de uitkeringen het meest. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in januari 2019 in de regio Amersfoort 2,8%. Dit is ruim onder het landelijk WW-percentage (3,1%).

Krappe arbeidsmarkt beroepen zorg & welzijn

Het aantal WW-uitkeringen aan werkzoekenden in de regio Amersfoort in de beroepsklasse zorg & welzijn neemt met 24% sterker af dan gemiddeld. Werkgevers met behoefte aan personeel in deze beroepsklasse ervaren moeilijkheden bij de vervulling van hun vacatures. Zij hebben in de regio te maken met een krappe arbeidsmarkt. In een jaar tijd is het aantal ontstane vacatures voor dit personeel, volgens de raming van UWV, toegenomen met ruim 24% tot 2.400. In 2019 zal het aantal vacatures in de sector zorg & welzijn verder toenemen, volgens de recent verschenen notitie Verwachtingen voor 2019 van UWV.

Oplossingen voor de tekorten in de zorg

Voorbeelden van beroepen met een zeer krappe arbeidsmarkt zijn verzorgende IG, basisverpleegkundige en (gespecialiseerd) verpleegkundige. In de regio Amersfoort gaan 36 WW-uitkeringen naar werkzoekenden die in één van deze drie beroepen werk zoeken. Om de tekorten in de sector het hoofd te bieden is in 2018 door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Actieprogramma Werken in de Zorg opgesteld. Werkgevers hebben op veel plekken de regio de handen ineen geslagen om te komen tot Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT).

Zorg & welzijn in Amersfoort

Regionale zorg- en welzijnsorganisaties openen van 11 t/m 16 maart, tijdens de Week van Zorg en Welzijn 2019, hun deuren om te laten zien wat werken in zorg & welzijn is. Op dinsdag 12 maart organiseren het WerkgeversServicepunt regio Gooi en Vechtstreek, het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort en MBO College Hilversum samen met Utrechtzorg het evenement ‘Love2Care’. Werkzoekenden kunnen van 9.30 tot 12.30 uur bij het MBO collega in Hilversum verschillende zorginstellingen uit de regio ontmoeten en samen de mogelijkheden bespreken binnen zorg & welzijn. UWV brengt in maart 2019 ook een geactualiseerde factsheet zorg uit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen