Plannen voor N303 op tekentafel

Foto:

Provincie Gelderland maakt plannen om de N303 van Voorthuizen naar Putten te verbeteren en wel zo duurzaam mogelijk.

Samen met een klankbordgroep is een voorkeursvariant opgesteld. Die variant heeft de instemming van de gemeenten Nijkerk en Putten. Het unanieme advies uit de regio is door het dagelijks bestuur van de provincie overgenomen. De voorkeursvariant wordt nu verder uitgewerkt. De aanpak van de weg staat gepland voor 2021.

Knelpunten

In de huidige situatie is de N303 vanaf Voorthuizen tot Putten een knelpunt omdat de weg en het fietspad te smal zijn om het verkeer vlot en veilig af te wikkelen. De ambitie, om de vormgeving van de N303 af te stemmen op functie en gebruik volgens het Functioneel Kader Wegennet en het Hoofdfietsnet Gelderland vraagt om extra ruimte. Dit heeft echter een grote impact op de omgeving. Aan beide zijden van de huidige weg liggen waardevolle natuurgebieden en landschap. De beide gemeenten Nijkerk en Putten hebben regelmatig aangedrongen op maatregelen voor deze weg.

Maatregelen in de Voorkeursvariant

De verkeersveiligheid voor de fietsers wordt verbeterd door verbreden van het fietspad naar 4 meter. Dit fietspad wordt goed ingepast in de omgeving. De maximale snelheid op de weg wordt 60 km per uur.

Klankbordgroep

De Klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers van bewoners, bedrijven, landbouwers, recreatie, natuur en landschap. Zij hebben meegedacht over de varianten waardoor er nu een maatwerktracé is ontstaan. Ook bij de uitwerking blijf de omgeving nauw betrokken. De verwachting is dat na de zomer van 2019 er een vervolg komt van het overleg met de omgeving.

N303

Wikipedia: De N303 begint in Harderwijk op de aansluiting Ermelo met de A28. De weg loopt dan naar het zuiden, door de nieuwe Harderwijkse wijk Drielanden, waarna de bebouwde kom van Ermelo volgt. In Ermelo sluit de N796 aan, een korte verbindingsweg naar de N302, die oostelijker loopt. Ten zuiden van Ermelo loopt de N303 door bossen, waarna de bebouwde kom van Putten volgt. De N303 slaat dan af, terwijl de N798 verder gaat naar Nijkerk. De N303 loopt rond de west- en zuidkant van Putten, en vormt min of meer de begrenzing tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei. Ten zuiden van Putten loopt de weg door een rommelig plattelandsgebied, met zuidelijker ook wat bosgebieden. De weg loopt dan door de kern Voorthuizen, waar men de N344 kruist. Ten zuiden van Voorthuizen eindigt de N303 op de aansluiting Barneveld met de A1. De weg gaat ongenummerd verder naar Barneveld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen