Nijkerkse boer komt met app voor schade door wild

Foto:

Boeren lanceren nog dit voorjaar een app voor het melden wildschade.

Daarbij gaat het om schade door de wolf of door vossen, maar ook om zwijnen die de grond omwoelen of vogels die fruit kapot pikken. Dirk Dekker uit Nijkerk is agrariër en bedenker van de app. Hij heeft er een half jaar aan gewerkt.

Dekker is bestuurder bij landbouworganisatie LTO en verwacht de app nog voor het groeiseizoen helemaal gereed te hebben. Hij noemt zijn vondst de LTO schadeapp. De schade-app is geïnspireerd op een vergelijkbaar systeem zoals verzekeraars dat al gebruiken. “Als je nu schade hebt, moet je achter je computer gaan zitten en 31 muisklikken uitvoeren. Dat moet ook anders kunnen.”

Met de schade-app kunnen boeren met hun mobieltje een foto van de schade maken en die rechtstreeks doorsturen naar het Faunafonds, dat vervolgens een oordeel moet vellen of het incident in aanmerking komt voor de provinciale schaderegeling.

Hoop op meer schademeldingen

De app is volgens Dekker bruikbaar voor alle vormen van wildschade. Ganzen bijvoorbeeld zijn de grootste schadeveroorzakers, maar ook heb je mezen die in de fruitteelt voor problemen zorgen. En dan zijn er natuurlijk herten, dassen, vossen en in de nabije toekomst de wolf.’

Boeren kunnen per gewas een claim indienden. Dekker hoopt dat boeren met de app, vaker schade gaan melden. Niet voor het geld, maar om te monitoren hoe het ervoor staat met de schade. ‘Dat kan nu ook al, maar omdat schade melden zoveel werk is, maken weinig boeren daar gebruik van.’

bron: 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen