Goed voorbereid op je 18e

Foto:

Hoera, bijna 18! Dat betekent dat er veel verandert.

Dat is de boodschap op de verjaardagskaart die alle (bijna) jarigen in de bus krijgen vanaf deze maand. Je bent op je 18e officieel volwassen.
Je mag van alles wat je eerst niet mocht: zelfstandig autorijden, een telefoonabonnement afsluiten, studiefinanciering of toeslagen aanvragen.
En je moet ook van alles. Er verandert namelijk veel voor je op gebied van studie/opleiding, werk/uitkering, verzekeringen, bankzaken, belastingen, huisvesting en zorg.

Om de overgang naar 18 jaar goed te laten verlopen, is het voor alle jongeren en ouders/opvoeders belangrijk om te weten wat er allemaal gedaan moet worden vóór je 18e verjaardag. Zoals het tijdig regelen van een zorgverzekering, studiefinanciering en een digiD aanvragen, en indien nodig ondersteuning van een ervaringsdeskundige of professional.

Wethouder Mariëlle Broekman: “Door alle jongeren tijdig voor hun verjaardag te informeren over de veranderingen die eraan komen, willen wij voorkomen dat ze zaken te laat regelen. Het niet op tijd regelen van bijvoorbeeld een zorgverzekering, aanvragen studiefinanciering, bankzaken kan onder andere leiden tot schulden. Dat helpen we graag voorkomen.”

Op de website van de gemeente vinden jongeren en hun ouders handige informatie over de verschillende onderwerpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen