Nijkerkers in klimaatmars (video)

AMSTERDAM – PRO21 riep eerder deze week op mee te doen aan de klimaatmars in Amsterdam.

Meer dan 10 inwoners gaven daar gehoor aan. Ze maakten deel uit van een grote stoet van scholieren, studenten, docenten, vuilnismannen, verzorgenden, gezinnen, grootouders, kleine ondernemers, boeren, huurders, huiseigenaren, maar ook wetenschappers, surfers en natuurliefhebbers. Ze deden mee aan de Klimaatmars. Naar schatting tegen de 40.000 mensen hebben de regen en kou getrotseerd en lopen mee voor een eerlijk én effectief klimaatbeleid, dat heeft de politie bevestigd.

Op twitter werd geklaagd, dat de treinen niet lang genoeg waren en dus vol zaten.

De Klimaatmars begon om 13:00 uur op de Dam. De jonge Nederlandse klimaatstakers lIEpen voorop in de marsnaar het Museumplein voert.

Voorafgaand aan de Klimaatmars was er een kort podiumprogramma met optredens van Claudia de Breij en Typhoon, gepresenteerd door Froukje Jansen. Klimaatwetenschapper en hoofdauteur bij het wetenschappelijke VN-klimaatpanel IPCC Heleen de Coninck gaf een minicollege over klimaatverandering. Ook de initiatiefnemers van de grote scholierenstaking voor het klimaat Dila Doğan (16) en Pieter Lossie (17) spraken de deelnemers toe. Zij werden vergezeld door klimaatstakers van het eerste uur Lilly Platt (10) uit Zeist en de jarige Jovanna van den Berg (13) uit Olst.

Zo’n vijftig organisaties en politieke partijen sloten zich aan. De organisaties zeggen klaar te zijn met vage beloften en halve maatregelen en willen concrete afspraken over het klimaat.

De foto’s zijn gemaakt door Janneke van Heugten, bekijk ook de fotoserie van haar.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden