Ouders missen vaak signalen van drugsgebruik

Foto:

Bij drugsgebruik denken veel ouders nog aan jongeren van 18 jaar of ouder, en dan vooral ‘problematische jongeren’.

Ondertussen wordt het gebruik van lachgas, XTC en wiet steeds gewoner onder kinderen van 14 jaar. Ouders missen vaak de kennis van die middelen, de werking er van en signalen van gebruik.

Daarom “Mijn kind doet dat niet

“Aan tafel zei onze zoon, dat je wel gek moest zijn om aan drugs te beginnen. Ondertussen was hij met zijn vrienden aan het experimenteren met XTC en blowen.” Een moeder van een veertien jarige Nijkerker was totaal verrast toen een mevrouw aan de deur kwam om haar te waarschuwen. De moeder van een vriend van haar zoon vertelde, dat ze zich ernstig zorgen maakte om het drugsgebruik de jongens. Na even googlen zag de moeder de overeenkomsten tussen en de effecten van wiet en van XTC en het gedrag van haar zoon de laatste weken. Ze is achteraf blij met de waarschuwing van de andere moeder, maar had graag eerder geweten wat er speelde.

“We zagen dat er geld van zijn rekening verdween zonder logische verklaring. We merkten, dat hij wat anders uit zijn ogen keek en soms vroeg of een vriend bij ons een pakje kon laten bezorgen. Het zou gaan om een cadeautje, dat geheim moest blijven.”

Inmiddels heeft ze andere gedachten over wat er in zo’n pakje zou kunnen zitten. “Onze zoon en zijn vriendje handelden in XTC om hun eigen gebruik te bekostigen.”“Achteraf gezien was het fijn geweest, als ik eerder meer had geweten over drugs. Dan hadden we een hoop ellende in de kiem gesmoord. Hopelijk kunnen andere ouders iets met die wijsheid.”

Niks nieuws

Voor medewerkers van de gebiedsteams is bovenstaand verhaal niks nieuws. Lianne van Egmond van het gebiedsteam Hoevelaken: “Veel mensen associëren drugsgebruik met “criminelen en kanslozen” uit de samenleving en zeker niet met hun eigen “normale” kinderen. In het bovenstaande voorbeeld zijn twee jongens al wat langer bezig met gebruik, dan is drugsgebruik al een dagelijkse gewoonte geworden en is stoppen al veel lastiger. Wij willen ons juist richten op het moment dat jongeren hun eerste ervaringen opdoen met drugs. Dat begint voor kinderen met zien dat andere kinderen gebruiken. Vervolgens denken ze, dat dat blijkbaar geen risico’s op levert. Daarna proberen ze zelf eens een keertje iets. In dat stadium kan een goed gesprek met kinderen helpen.”

“Kinderen hebben juist dan hun ouders nodig. Dat is de reden waarom we de komende maanden werken aan de actie “MIJN KIND DOET DAT NIET.” Het wordt een campagne die enige maanden in beslag gaat nemen. “Drugs maken deel uit van de dagelijkse realiteit van veel kinderen. We roepen ouders op om zich te informeren over drugs in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Kennis van de middelen die hier populair zijn is belangrijk. De manier waarop je er over praat is voor iedereen anders, maar we geven er in de campagne wel een aantal praktische tips voor.”
Meer informatie vindt u op www.stopdrugsnijkerk.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen