Scootmobielcursus succes (video)

Foto:

UVV Nijkerk, Veilig Verkeer Nijkerk/Hoevelaken en Medipoint gaven maandagmorgen een rijvaardigheidstraining aan bezitters van een scootmobiel.

Negen personen deden mee aan de training. Die startte met een theoriegedeelte en een toets daarover. Daarna reden ze naar de eerste verdieping van de Bonte Koe voor de praktijkoefeningen.

Daar oefenden de deelnemers niet alleen het rijden op een vlakke weg, maar ook lastige handelingen, zoals bijvoorbeeld een hellingproef en het rijden rondom obstakels. Alle deelnemers kregen aan het eind van de training een Certificaat, waaruit hun bekwaamheid blijkt.

Wethouder Harke Dijksterhuis:” Voor mensen, voor wie lopen of fietsen niet meer zo vanzelfsprekend is, is de scootmobiel hét middel om zich te verplaatsen. Zij kunnen op die manier volwaardig deel blijven nemen aan de samenleving. Een scootmobiel draagt bij aan het voorkomen van een isolement. Maar er is gebleken dat het soms best lastig is om een scootmobiel te besturen in het drukke verkeer. Ik heb het zelf vandaag uitgeprobeerd en het was echt wel even wennen. Ik vind het waardevol dat deze training wordt aangeboden. Het is een mooi onderdeel uit het samenwerkingsconvenant dat UVV Nijkerk en VVN Nijkerk/Hoevelaken onlangs hebben ondertekend. Met deze rijvaardigheidstraining leren de deelnemers veilig en goed voorbereid omgaan met de scootmobiel. Ik kan de training echt aanbevelen. Daarnaast wil ik in het algemeen alle Nijkerkse deelnemers aan het verkeer oproepen om oog te hebben voor deze kwetsbare groep verkeersdeelnemers.”

Jan Verweij van UVV is enthousiast over de training. Namens de organiserende partijen geeft hij aan:
” Wij vinden het belangrijk om deze training te organiseren, zodat de veiligheid voor bestuurders van scootmobielen toeneemt. We zijn van plan om deze trainingen ook in de toekomst veel vaker te organiseren. Belangstellenden kunnen onze website in de gaten houden voor data en verdere informatie!”

Theorie en praktijk

De gemeente Nijkerk telt naar schatting circa 400 bewoners, die in het bezit zijn van een scootmobiel. Dat aantal neemt sterk toe Een scootmobiel is een voertuig waarmee feitelijk alle ‘verkeersrollen’ beschikbaar zijn, omdat deze op zowel de stoep, het fietspad, het fiets/bromfietspad als de rijbaan mag deelnemen aan het verkeer. Dat vraagt om extra oplettendheid van de berijder en vereist meer kennis van de bestuurder.

Aanmelden voor training

Geïnteresseerde bezitters van een scootmobiel kunnen zich bij UVV opgeven voor de volgende training. Die is 2 september. UVV is over dit onderwerp bereikbaar via het telefoonnummer 033-2460115 of via e-mail: [email protected] .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen