Autoverzekering voor ouderen: weinig aanbod en een hoge premie

Image by Kevin Schneider from Pixabay
Image by Kevin Schneider from Pixabay
Foto:

Veel ouderen hebben moeite met het afsluiten van een autoverzekering.

Niet omdat zij niet handig zijn met het internet, maar omdat veel verzekeraars oudere bestuurders niet accepteren als nieuwe klant. Ongeveer 40% van de autoverzekeraars accepteert senioren niet als (nieuwe) klant. Wat is de reden dat ouderen vaak worden afgewezen?

Ouderen en jongeren betalen meer voor de autoverzekering

Autoverzekeraars bereken de premie van de verzekering aan de hand van een aantal factoren. Als de verzekeraar de kans op schade hoog acht, dan valt de bestuurder onder een risicogroep. Ouderen en jongeren vallen onder zo’n risicogroep, maar ook bestuurders met veel negatieve schadevrije jaren. Automobilisten tussen de 61 en 64 jaar veroorzaken de minste schade. Bij automobilisten van boven de 81 jaar liggen de cijfers zo’n 7,5 keer hoger. Een 80-jarige betaalt daarom vaak 50% meer premie dan een 65-jarige. Daarnaast mogen verzekeraars de verzekering opnieuw berekenen en de premie verhogen als de klant een bepaalde leeftijdsgrens heeft bereikt.

De vergrijzing is in Nijkerk in volle gang. Op dit moment is ruim 18% van de inwoners 65 jaar of ouder. Dit percentage zal alleen maar stijgen. Dit houdt in dat de gemiddelde premie voor de verzekering in Nijkerk behoorlijk hoog ligt.

Hoe kunnen ouderen besparen op de autoverzekering?

Uiteraard wil men niet onnodig veel betalen voor de verzekering. Gelukkig kunnen ook ouderen op een aantal manieren besparen op hun verzekering. Allereerst is het belangrijk om een dekking te kiezen die bij de leeftijd van de auto past. Automobilisten kunnen kiezen voor een WA-, beperkt casco- of allriskverzekering. Voor auto’s ouder dan 10 jaar, is een WA-verzekering voldoende.

Als de auto nog geen 5 jaar oud is, dan is het raadzaam om een allriskverzekering te nemen. Daarnaast kunnen ouderen geld besparen door de verzekering per jaar te betalen in plaats van per maand. Hiermee zijn zij maar liefst 6% goedkoper uit! Daarnaast kan het slim zijn om kleine schades zelf te betalen. Als de bestuurder schade claimt, dan verliest hij of zij namelijk (een deel van) de no-claimkorting. Hierdoor stijgt de premie van de verzekering ook.

Autoverzekeringen vergelijken

Tot slot is het verstandig om regelmatig autoverzekeringen te vergelijken. Er zijn tientallen autoverzekeringen waaruit men kan kiezen. Niet alleen de prijs verschilt per verzekeraar, ook de polisvoorwaarden lopen flink uiteen. Door online autoverzekeringen te vergelijken, ziet men alle aanbieders in een handig overzicht zodat zij precies weten welke aanbieder het beste bij hun persoonlijke situatie en wensen past. Ook voor de mensen die al een verzekering hebben, is het verstandig om af en toe eens te checken of zij nog wel goed zitten. Want de auto wordt ouder en de premies veranderen regelmatig. En misschien is er wel sprake van een verhuizing (de hoogte van de premie is postcode-afhankelijk), is de gezinssituatie veranderd of rijdt de bestuurder minder kilometers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen