De Nederlandse woningmarkt gaat langzaam richting een evenwicht, maar de gemiddelde verkoopprijs stijgt nog steeds en de vraag blijft groter dan het aanbod.
Hoe zorg je dat je op deze krappe woningmarkt toch de sleutel van je droomhuis krijgt?
1. Laat je niet gek maken
Dit is echt stap één. Ja, woningen worden steeds vaker verkocht voordat ze op Funda staan. En ja, er worden soms prijzen voor betaald waar je u tegen zegt. Maar dit betekent niet dat jij geen kans meer maakt om een huis te kunnen kopen. Houd je hoofd koel en kijk naar de mogelijkheden!
2. Weet wat je echte woonwensen zijn
Lijstjes kunnen heel handig zijn, maar soms ook heel beperkend. Is alles wat erop staat echt een eis, of kun je best leven met een iets kleinere tuin of wat langer reizen naar je werk? Neem je wensenlijst nog eens door, zet deze in volgorde van belangrijkheid en streep alle zaken door die niet langer een harde eis voor jouw droomhuis zijn. Grote kans dat er nu meerdere woningen zijn die aan je woonwensen voldoen.
3. Weet wat je budget is
In een woningmarkt als deze kunnen onderhandelingen heel snel gaan. Wanneer je als kopende partij iets te lang twijfelt of te lang niets van je laat horen, is de kans groot dat de woning aan je neus voorbij gaat. Ga daarom goed voorbereid aan de slag. Weet wat je kunt en wilt uitgeven aan een woning, kijkend naar zowel je hypotheek als je eigen geld. Dan weet je tot hoever je maximaal kunt gaan in de onderhandeling. Laat de verkoopmakelaar ook weten dat de financiering voor de woning geen probleem is. Speel je echter nooit in de kaart door direct je maximale budget te noemen.
Weten wat je financiële mogelijkheden zijn? Maak een afspraak met onafhankelijke samenwerkingspartner van Domicilie
4Sure Hypotheken & Verzekeren. Het eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend!
4. Bepaal wat je voor de woning wil betalen
Spreek voor jezelf een maximaal bedrag af dat je wil betalen voor de woning. Dit staat los van je maximale budget. Wat vind je de woning waard? Check dit bijvoorbeeld aan de hand van de WOZ-waarde die je gratis kunt opvragen. Kijk ook naar de staat van de woning, de plek, de wijk, etc. Tel deze elementen bij elkaar op en geef daar voor jezelf een maximale waarde aan. Dit helpt je snel te schakelen tijdens de onderhandelingen.
5. Maak een zoekopdracht voor jouw toekomstige huis
Plaats een gratis zoekopdracht aan de hand van jouw woonwensen. Je ontvangt dan het nieuwste en meest complete NVM-woningaanbod dat aan jouw zoekcriteria voldoet dagelijks in je mailbox. Zo kun je snel actie ondernemen als jouw droomwoning ertussen zit!
.
6. Overweeg of en hoeveel je boven de vraagprijs wil bieden
In het eerste kwartaal van 2019 werd ruim 34% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In de regio Ede/Barneveld werd voor appartementen en tussenwoningen gemiddeld 0,7 tot 1,3% boven de vraagprijs betaald. Dat is op een bedrag van 2 ton toch al snel 1.400 euro. Hoewel dat een behoorlijk bedrag lijkt, vergroot je hiermee wel de kans om aan het eind van de rit met de sleutels in je handen te staan. Let er wel op dat je tot 100% van de getaxeerde woningwaarde kunt financieren met een hypotheek. De extra financiële ruimte moet je dus wel privé beschikbaar hebben.
7. Zorg voor de gunfactor
Wanneer je een huis gaat kopen en er meerdere bieders zijn, dan is de gunfactor van essentieel belang! Houd het contact met de verkopende partij vriendelijk, maar toch zakelijk. Kraak de woning dus niet af in het bijzijn van de verkopende partij. Vraag ook naar de voorwaarden van verkoper en probeer daar op in te spelen. Willen zij nog even in de woning blijven, of juist snel van de woning af? Stem je planning, indien mogelijk, daar op af. Een aankoopmakelaar kan je adviseren bij het bezichtigen en onderhandelen.
8. Schakel een aankoopmakelaar in
Het komt steeds vaker voor dat bij een gelijk of zelfs lager bod de partij met de aankoopmakelaar eigenaar wordt van de woning. De aankoopmakelaar behartigt alleen jouw belangen als koper en kan je goed helpen een woning objectief te beoordelen en het maximale uit de onderhandelingen te halen. Zo verdient een aankoopmakelaar zichzelf dubbel en dwars terug!
Nogmaals, laat je niet gek maken, maar zorg wel dat je goed beslagen ten ijs komt. Domicilie Makelaars kan je hierbij helpen! Wil je weten wat wij als aankoopmakelaar voor je kunnen betekenen?
Lees verder op de website van Domicilie .