Europese verkiezingen in Nijkerk

Foto:

In Nijkerk is ChristenUnie-SGP de grootste gebleven bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

De conbinatie kreeg 23,4 procent van de stemmen. Dat betekent een daling ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij op 25,8 procent uitkwam.

Het CDA leed een verlies, maar blijft desondanks op de tweede plaats. De christendemocraten haalden 17,7 procent van de stemmen (dit was vijf jaar geleden 19,6 procent). De VVD volgt op de derde plaats. De liberalen noteerden een winst en gingen van 11,2 naar 14,3 procent.

Op de vierde plek komt de PvdA. De partij van Europees lijsttrekker Frans Timmermans maakte een grote sprong en noteert 12,0 procent. Dat was bij de vorige EU-verkiezingen 5,4 procent. Als vijfde eindigt Forum voor Democratie met 10,6 procent. Dit was vijf jaar geleden 0 procent; deze partij deed toen nog niet mee.

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:

  • GroenLinks behaalde 5,3 procent van de stemmen (was 3,3 procent);
  • D66 noteert 4,3 procent (was 9,8 procent);
  • 50Plus komt op 3,3 procent (was 3,0 procent);
  • PVV kreeg 3,0 procent (was 12,4 procent);
  • De Partij voor de Dieren eindigt als tiende partij met 2,1 procent van de stemmen (was 2,5 procent).

Snelste stijger en opkomst

De PvdA boekte de grootste winst van alle partijen die vijf jaar geleden ook meededen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Forum voor Democratie komt in Nijkerk als grootste nieuwkomer binnen.

In Nijkerk kwam 45,6 procent van de 32.375 kiesgerechtigde inwoners naar het stemlokaal. Dat betekent een stijging ten opzichte van 2014, toen de opkomst 42,3 procent was.

Bron: NOS

De stemmen, zoals die in Nijkerk feitelijk geteld zijn

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen