Vrijwilligers gezocht voor UVV Moespluktuin

Foto:

De Unie van Vrijwilligers kan nog wel wat medewerkers gebruiken voor de Moespluktuin op het terrein van het Aeres College aan de Luxoolseweg.

De groep kan tot zeker twintig personen gebruiken. Na het seizoen mogen de vrijwilligers de zelf gekweekte groenten en bloemen voor eigen gebruik meenemen. Of het wordt gebruikt voor een eet-event van het Aeres College. Daarnaast is ook het sociale doel, met andere mensen werken in de 300 vierkante meter grote moespluktuin, een goede reden voor het tijdverdrijf.

De moespluktuin is op een meanderachtige wijze ingebed met perkjes. Vooraan staan de bloemen en iets verderop de groente. De fruitbomen worden later geplant. Gesina Noordewier: ‘Eens in de maand hebben we een overleg met de school en de twee docenten. In overleg met hen maken we een schema met wat we willen verbouwen. Daarnaast hebben de vrijwilligers ook inspraak. Het is allemaal nog om te proberen. We willen het eerste jaar eerst ervaring opdoen.’

De moespluktuin telt nu ongeveer acht vrijwilligers van verschillende pluimage, met verstand van moestuinen en ook hen die geen verstand ervan hebben. Ze gaan elke vrijdag- en dinsdagmorgen aan de slag om bloemen en groenten te kweken, maar mogen ook tussendoor komen. De huidige groepjes zijn eigenlijk te klein om onkruid te wieden, te spitten etc. Eigenlijk kan de groep wel twintig personen gebruiken. ‘En als je het een weekje verwaarloosd, raakt het al snel overwoekerd door onkruid. Er zit ook veel oergrond in de bodem, met veel ijzer erin, en dat is lastig spitten. We proberen het humusrijker te maken.’

De moespluktuin Luxool vloeit voort uit de dialooggroep Leefstijl van het door de gemeente Nijkerk in 2016 ingezette traject Samen aan Zet. De kosten voor de deelnemers aan deze moespluktuin bedragen € 4,50 per maand per persoon, inclusief koffie/thee. Belangstellenden kunnen zich melden bij de Unie van Vrijwilligers, afdeling Nijkerk.

bijdrage van Kees van den Heuvel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen