Aandacht voor rouw en verlies

Foto:

In juni zijn er zes bijeenkomsten over rouw en verlies.

Het programma staat op de website van de bibliotheek  en in de programmaboekjes verkrijgbaar in de bibliotheek.

De bijeenkomsten zijn gratis te bezoeken, graag wel vooraf aanmelden. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek, of door te bellen tijdens kantoortijden naar de bibliotheek 0332451756 .

Hoe rouwen kinderen?

Ook kinderen krijgen te maken met klein of groot verlies. Misschien heeft u vragen als: Wat vertel je een peuter over de dood? Hoe kunnen pubers reageren op verlies? Reageren kinderen anders dan volwassenen? Wat kan je als ouder doen als je kind rouwt? Donderdag 6 juni is een avond over dit onderwerp.

Lichamelijke klachten bij rouw

Je kunt geconfronteerd worden met afscheid. Afscheid nemen van iemand waar je van houdt. Rouw is een normale reactie op dit verlies. Rouwen is hard werken. Het kan je uitputten en je kan lichamelijke klachten krijgen zoals vermoeidheid, spierpijn, slapeloosheid. Yoga docent Adriaan van Ek geeft de Afscheid & Yoga les om weer op een prettige manier te bewegen en spanning los te laten. De yoga les is op woensdag 12 juni.

Verschillende verlieservaringen

Bij verlies en rouw denken we al snel aan verlies door overlijden. Rouw kan ook na verlies van gezondheid door een ziekte of ongeluk, na ontslag, na echtscheiding. Daarom zijn er ook bijeenkomsten die gaan over: Levend verlies voor mantelzorgers (dinsdag 11 juni), verlies van gezondheid (maandag 17 juni).

De avond over verlies& rituelen (donderdag 27 juni) is te bezoeken voor mensen met verlies door overlijden en verlies bij leven.

Gratis laatste wensboekjes

De uitvaartverzorgers horen maar al te vaak dat nabestaanden niet weten wat de laatste wens van iemand was. Of dat men niet weet waar informatie ligt over financiële zaken. Door dit soort dingen op te schrijven bijvoorbeeld in een laatste wens boekje, wordt nabestaanden een hoop stress bespaard. En dat is prettig in een periode waar het verlies al zo zwaar valt. Laatste wens boekjes zijn gratis op te halen in de bibliotheek in Nijkerk en de bibliotheek in Hoevelaken.

Woensdagmiddag 26 juni geeft EABN uitvaartverzorging informatie over alles wat mogelijk is en komt kijken bij een uitvaart.

Organisatie

Alle bijeenkomsten worden georganiseerd vanuit de bibliotheek en de gezondheidscentra Nijkerk samen met o.a. Sigma en de gebiedsteams. De bibliotheek en de gezondheidscentra organiseerden eerder al de slaapmaand (2018) en de maand over voeding& gezondheid (2018). Zo willen ze inwoners laagdrempelig informeren over gezondheidsonderwerpen.

bijdrage van Mariëlle Schipperen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden