13 - 22 september: Smaakweek

16 aug , 11:27 Nieuws
2024 08 16 smaakweek
Van 13 tot en met 22 september kunt u genieten de Smaakweek.
Deze week staat helemaal in het teken van smaak en alle mooie producten die de bedrijven in en om Nijkerk te bieden hebben. In onze gemeente worden zoveel verschillende producten gemaakt, dat u van ontbijt tot avondsnack uw bord goed kunt vullen met lokale producten. En ook voor allerlei snacks tussendoor heeft Nijkerk meer dan genoeg te bieden.
Tijdens de Smaakweek worden lokale smaakmakers in het zonnetje gezet met activiteiten die leuk zijn voor het hele gezin.
Hier is het dan, het Smaakmenu! Het lijkt een prachtige week te worden vol met smaakvolle elementen. Soms groter, soms kleiner, soms alleen voor bedrijven en soms voor bewoners/bezoekers. Soms gratis en soms wordt er een bijdrage gevraagd. Maar allemaal met een lokaal Smaakelement, zodat zichtbaar wordt dat dit in het DNA van de gemeente verweven is.

Agenda SmaakWeek 13 tot en met 22 september 2024

Vrijdag 13 september
1. OPENING Koken op de Markt in Hoevelaken met Wijnand Kookt en leerlingen van het Aeres College 11-16 uur. Met producten van de markt worden tijdens ‘live cooking’ heerlijke gerechten gemaakt, opening door de wethouder.
2. SmaakWeek bekendmaking winnaar Nijkerkse Bonbon smaak door de wethouder en Tom van de Veen. Vrijdag 15.00 uur bij Chocolaterie Bontom
SmaakvanNijkerk Chocolaterie BonTom, ontwikkelt de Nijkerkse bonbon voor de Smaakweek. Al eerder is er in de pers de vraag gesteld ‘welke ingrediënten maken de Nijkerkse bonbon en wie verzint de winnende smaak’?
3. Workshop citruspers maken van keramiek, Kunstlokaal 20.00 u - 22.30 u
Maak je eigen citruspers van klei. Stap voor stap legt Ralph uit hoe een citruspers gemaakt kan worden van keramiek. Het schaaltje, de schenk-opening en de pers. Na het maken kan het werkstuk gedroogd worden in Kunstlokaal en bakt Ralph het af. Zodra de pers is afgebakken zijn de deelnemers van harte welkom om de pers zelf af te komen glazuren tijdens een van de vaste cursus-momenten in de week of Ralph glazuurt het voor diegene af.. Kosten: €39,95 https://www.kunst-lokaal.nl/agenda
Zaterdag 14 september
1. Culinaire stadswandeling, Museum Nijkerk en Bibliotheek 16.15 u – 21.00u. Verzorgd door Museum Nijkerk.
Beleef een unieke combinatie van culinaire hoogstandjes en historische pracht! Deze exclusieve activiteit combineert de Smaakweek met de Nationale Monumentendag, en biedt een unieke kans om de rijke geschiedenis van Nijkerk te ontdekken terwijl je geniet van heerlijke gerechten en dranken.
Programma:
16.15 – 16.30 | Inloop bij de Postkamer. De gids heet je van harte welkom.
16.30 – 17.00 | Ontvangst in de Postkamer. Begin je avond met een glas prosecco en een verrukkelijke amuse.
17.00 – 17.30 | Stadswandeling deel 1. Verken de Kleterstraat, Spoorstraat, van Reenenpark, Molenplein en Oosterstraat.
17.30 – 18.00 | Bezoek aan Museum Nijkerk. Geniet van een voorgerecht van Antonius met een verfrissend sapje, terwijl Bram uitleg geeft over het historische pand.
18.00 – 18.30 | Stadswandeling deel 2. Ontdek de Langestraat, Catharinastraat en de Grote Kerk.
18.30 – 19.00 | Slijterij De Moor. Proef heerlijke wijnen en leer meer over de beste combinaties.
19.00 – 19.30 | Stadswandeling deel 3. Wandel door de Nieuwstraat, het Plein en het Havengebied.
19.30 – 21.00 | Diner bij De Dolle Joncker. Sluit de avond af met een uitgebreid hoofdgerecht aan de Haven, vergezeld van een drankje en een dessert. De avond eindigt spectaculair met een vuurwerkshow.
Drankjes zijn voor eigen rekening (tenzij anders aangegeven in het programma)
Geniet van de beste smaken en de mooiste verhalen van Nijkerk. Hier kun je inschrijven.
Zondag 15 september
1. Epos VERS! Festival 14-19 uur in Hart van Holland. De klanten van Epos zijn vers specialisten, zoals slagers, visspeciaalzaken, poeliers, groentespeciaalzaken en bakkerijen, retailers en de voedingsindustrie. Als specialist in smaakmakers zijn zij graag een partner, in plaats van alleen de leverancier. Alleen op uitnodiging/vakbeurs
Maandag 16 september
1. Kunstlezing Smaakvolle kunst VUN 19.30 u 21.30 u
Kunst heeft het vermogen mensen te inspireren. Het kan ons aan het denken, dromen en nieuwe betekenis in ons leven brengen. Het kan ons ook super hongerig maken. Voedselschilderijen en afbeeldingen van eetbare dingen maken sinds het prille begin deel uit van beroemde kunstwerken. Van oude Egyptenaren die afbeeldingen van gewassen en brood op tabletten snijden, tot hyperrealistische druiven die zijn geschilderd door Nederlandse meesters, eten en kunst hebben een lange en rijke relatie.
In de figuratieve kunst bestaat de associatie tussen eten en kunst al eeuwen, zozeer zelfs dat de beroemdste kunstenaars aller tijden, waaronder Raphael, Caravaggio, Rembrandt, Giorgio Morandi, van Gogh en Renato Guttuso, zich niet hebben gespaard om dit onderwerp onder ogen te zien.
Stilleven
In de wereld van de kunst zijn banketten en markten uitgebreid aanwezig en een van de vele die eruit springen: het bruiloftsbanket van Cupido en Psyche van Raphael en de Vucciria-markt van Renato Guttuso.
Ondanks deze voorbeelden nam de meest bekende associatie tussen kunst en eten de vorm aan van stillevens, afbeeldingen van levenloze voorwerpen, waarvan de populariteit zich vooral verspreidde tussen het einde van de zestiende eeuw en het begin van de zeventiende eeuw, tijdperken in waarbij de smaak voor minder veeleisende onderwerpen in vergelijking met de traditionele, zoals: historieschilderkunst, portretten en landschapsschilderkunst, werd opgelegd. De grootste ontwikkeling van de stillevens vond plaats in Noord-Europa, aangezien de protestantse religie het afbeelden van religieuze onderwerpen had verboden. In Italië was Michelangelo Merisi, bekend als Caravaggio, de eerste die het genre van het stilleven beroemd maakte.
Dinsdag 17 september
1. TheaterSmaak basisscholen in de Bibliotheek Nijkerk.
Planeet Smaak is een educatieve voorstelling voor 90 basisschoolkinderen. Middels kunst en verbeeldingskracht wordt op een speelse wijze de lol van koken en samen eten en het belang van gezonde voeding overgebracht op het publiek. Alleen op uitnodiging van de school en bibliotheek.
Woensdag 18 september
1. Taarten Bakwedstrijd
De SmaakWeek houdt op woensdag 18 september de bakwedstrijd ‘Nijkerk Bakt’. Inwoners kunnen zich opgeven om mee te doen. Een deskundige jury proeft en beoordeelt het gebak.
Het lekkerste baksel wint een Bakpakket ter waarde van 100,- inclusief handmixer en bakproducten van Expert Nijkerk en de Bakzolder van Gardebroek.. De taarten en gebakjes die overblijven worden uitgedeeld aan inwoners van de gemeente/bewoners van het verzorgingstehuis..
Iedereen kan meedoen en zijn of haar taart donderdagmiddag tussen 14.00 u en 15.00 u inleveren, de locatie volgt.
2. Kookworkshop, ‘Geen pillen maar paprika’ Keuken bij Accent onderwijs 17.30 u-19.30 u
Vind jij het ook leuk om samen, gezond te koken en te eten? Het gezondheidscentrum de Nije Veste organiseert tijdens de Nijkerkse Smaakweek 2024 een kookworkshop. Gezond en simpel koken staan centraal tijdens de kookworkshop.
Op een leuke en makkelijke manier gaan we de gegeven voedingsadviezen in de praktijk brengen. Hoe kun je gezond eten simpel bereiden en smaakvol maken; waardoor ontpillen met behulp van gezonde voeding nog makkelijker wordt!
"Ons motto is voedingsadvies zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk te maken voor iedereen", aldus Rick Jansen.
Praktisch:
De kookworkshops worden gegeven in de praktijkkeuken van praktijkschool Accent in Nijkerk. De inloop is vanaf 17:15 uur, om 17:30 uur starten we met de kookworkshop, het duurt tot ongeveer 19:30 uur. De kookworkshop is gratis toegankelijk (inclusief eten). Er zijn maximaal 20 plekken beschikbaar, meld je bij interesse op tijd aan voor deze workshop!
Vrijdag 20 september
1. SmaakFoodtruckFestival nabij het Stadhuis van Nijkerk
2. Koken op de Markt in Nijkerk met Wijnand Kookt en leerlingen van het Aeres College 11-16 uur. Live cooking met producten van de markt.
3. Workshop Borrelplank beschilderen, Kunstlokaal 19.30 u -22.00 u
Speciaal voor de SmaakWeek! Maak een superleuke Borrel/hapjesplank.
In deze workshop door Mary van Westbrugge tover je een borrelplank om tot een waar kunstwerk. Mary legt je stap voor stap uit hoe je op deze houten plank realistisch een mooie afbeelding van een vis, (schaal)dier, fruit of groente kan schilderen. De planken zijn handgemaakt van gerycled hout door de werkplaats van CAREANDER, ze worden met de hand beschilderd door jou en daarna afgelakt in een voedsel veilige lak. Hét perfecte uitje (en cadeau) voor deze vrijdagavond. Schrijf je snel in! Kosten: €39,95 inclusief alle materialen en plank. https://www.kunst-lokaal.nl/agenda
Zaterdag 21 september
1. SmaakFoodtruckFestival nabij het Stadhuis van Nijkerk
2. SmaakTour open bedrijven fietsroute, diverse bedrijven zijn deze dag geopend om een kijkje te nemen. Van 10.00 u – 14.00 u.
Doormiddel van een fietsroute langs food gerelateerde bedrijven in Nijkerk. Bij ieder bedrijf is iets te beleven/zien en soms proeven:
Bieze Food Group, Epos, Arla, Breede Beek, Bouw, Van Dijk’s Blauwebessen, 2 Sisters Storteboom, Bij Boer Dolf, SmaakFoodtruckFestival, Ambachtenmarkt Brink 42 met ambachtelijke cultuur en etenswaren.
Zondag 22 september
1. SmaakFoodtruckFestival nabij het Stadhuis van Nijkerk
2. De Wijnschool en Proef de passie ‘Wijn rondom het Plein wandeling’ 13.00-17.00 u
Wijn rondom het Plein is een wandeling langs vier locaties in het centrum van Nijkerk en bedoeld voor echte wijnliefhebbers en wijnkenners. Over bijzondere wijnen, nieuwe ontdekkingen en wijnproeven leren, wijn beleven en vooral genieten is waar het deze zondagmiddag om gaat. Dit evenement is een initiatief van de Wijnschool en Proef de passie in het kader van de SmaakWeek.
Je ontdekt wijn in al haar facetten en je beleeft wijn op verschillende manieren. De route van Wijn rondom het Plein voert je onder meer langs een mini-masterclass van een gerenommeerd wijnhuis met bijzondere wijnmaaktechnieken en een proeverij met echte wijnverrassingen op weer een andere locatie. Je speelt het Wijnroulettespel en maakt kennis met “The lady of pinot noir” en in het theater is het genieten van een prachtig stukje wijncabaret. Je ontdekt de smaak en cultuur van, met zorg, geselecteerde wijnen door te proeven en te beoordelen. De proeflocaties serveren er een hapje bij. Naast vooral ook veel genieten moet er hard gewerkt worden want de sessies zijn boeiend en intensief. Maar dit is de kans om je wijnpassie binnen vier uur naar een hoger niveau te tillen! tickets via nijkerksewijndagen.nl
Proef de Passie; het Wijncabaret van de Aimabele Schoften in Theater Streams Breede Beek
3. Muzikaal Wijncabaret Zondag 22 september: 19.00 – 21.00 uur
Theater Streams Breede Beek in samenwerking met Proef de Passie
De Aimabele Schoften zijn liefhebbers van het leven en daar hoort regelmatig een goed glas wijn bij. Dat zij over dit verrukkelijke vocht een muzikaal cabaret hebben gemaakt is dus niet zo verwonderlijk. Tijdens de voorstelling bekijken Izak, Ferdinand en Marcel de wijn van meerdere kanten. Een ode wordt zo maar afgewisseld met een afkraker. Er komt een oom voorbij die op feestjes interessant doet over wijn... Wat moet je zeggen als je een glas aangeboden krijgt? En wanneer sla je de plank mis? Er blijken ook een aantal lijntjes te lopen tussen wijn en vrouwen. Opmerkelijk! Wat weten we eigenlijk over wijn? En wat valt er nog te leren? Frankrijk komt voorbij, het vinologisch basisland. Er valt een fles te winnen. Het publiek wordt uitgedaagd om zelf druiven te gaan stampen. Er zijn verhalen, er is muziek. En goede teksten! Geschreven met een mooie fles binnen handbereik. ‘Ik drink nooit meer dan genoeg voor me is’ is het motto van de Schoften. Het kan niet op!
Marcel Harmsen is cabaretier en heeft al jaren podiumervaring in zijn achterzak. Izak Boom is muzikant en cabaretier en heeft onder meer samengewerkt met Youp van 't Hek. Ferdinand Biesheuvel is acteur en speelde kleine rolletjes in onder andere Goede tijden, slechte tijden en Goudkust.

Side dishes

SmaakLokaal:
1. Postkamer: Heeft speciaal voor deze week een SmaakWeek gerecht;
2. Nijkerkse Smaakvroeverij, zij bieden dit lunchgerecht aan voor €12,50 per persoon.
3. Restaurant Het Sluishuys: Heeft een Smaakweek menu.
De organisatie hoopt, dat nog meer horeca enthousiast zal aansluiten met leuke menu’s of gerechten die ze in de Smaakweek speciaal of altijd al inkopen!
De Smaakweek is mede mogelijk gemaakt door: Chocolaterie Bon Tom, Proef de Passie, de Wijnschool, Slijterij de Moor, Kunstlokaal, Bieze Food Group, Epos, Wijngaard de Breede Beek, Bouw, Bibliotheek Nijkerk, Nijkerk Partners/Lekker Nijkerk, NOV, Hartje Hoevelaken, BHN, Theater Streams, Brink42, de Gillende Keukenmeid, Zakelijk ontzorgd, de Markt van Morgen, BDU, Aeres, Buro Koele, Gemeente Nijkerk, van Dijk’s Blauwe bessen, 2 Sisters Storteboom, Bij Boer Dolf, Wijnand kookt, VUN, Museum Nijkerk, Postkamer, Restaurant De Dolle Joncker, Nijkerkse pers, Restaurant Het Sluishuys, Accent, Expert Nijkerk, de Bakzolder van Gardenbroek, Bruisend en anderen.