`WELKOM huis´geopend

het WelKOM huis aan het Willem Alexanderplein is maandagmiddag geopend.

Dat gebeurde door het doorknippen van een lintje.

In de gebuikelijke speeches voorafgaand aan de opening werd vooral Jolien Muys in het zonnetje gezet. Zij was dan ook de drijvende kracht achter dit initiatief, dat tot stand kon komen dankzij een prima samenwerking tussen GGz Centraal en de gemeente Nijkerk.

Het WelKOM huis gaat uit van de mogelijkheden, het tempo en de behoefte van de bezoeker. Bezoekers kunnen gesprekken voeren en deelnemen aan creatieve activiteiten. Ook zijn er bewegingsactiviteiten, educatieve activiteiten, ontspanningsactiviteiten en arbeidsmatige activiteiten. De activiteiten worden afgestemd op de vraag van de bezoekers. Op dit moment zijn er schilderlessen en is er een naaiatelier. Ook wordt er voetreflexmassage gegeven en zijn er sport- en wandelgroepen. Het WelKOM huis verzorgt drie keer per week een lunch. Daarnaast zijn er ook bak- en kookactiviteiten.

Saamhorigheid, gesprekken en meedoen aan activiteiten

DCIM100MEDIADJI_0181.JPG

Jolien Muijs, mede organisator van het WelKOM huis:” We starten vanaf 17 juli op woensdagavond de Pub 0.0. Dan is er ruimte om met elkaar te koken, gezamenlijk te eten en daarna nog gezellig samen te zijn. Ook kunnen bezoekers bijvoorbeeld darten, sjoelen of een kaartje leggen. Het mooie van het WelKOM huis is, dat de bezoeker wordt gezien en gehoord. De saamhorigheid en de gesprekken stimuleren de bezoekers om iets te gaan ondernemen. Door mee te doen aan activiteiten, kan de bezoeker zich persoonlijk ontwikkelen!”

Preventie voor eenzaamheid of uitvallen in de maatschappij

Wethouder Harke Dijksterhuis vindt dit een mooi initiatief. “Het hebben van een inloopvoorziening is niet nieuw. Maar op deze centrale plek en met deze aanpak is het een enorme meerwaarde voor onze inwoners. Het is belangrijk dat iedereen een zinvolle dagbesteding kan hebben. Bezoekers hebben sociale contacten dankzij het WelKOM huis en ontwikkelen zich. Ze worden begeleid door
medewerkers, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers die de intentie hebben om te bouwen aan een vertrouwensband. De positieve aandacht in het WelKOM huis gaat eenzaamheid tegen en helpt mensen een goede plek in de maatschappij te vinden.”

De juiste zorg en de hulpkaart

Ook de optelsom van wetten, verordeningen en werkwijzen sluiten vaak niet aan op de soms complexe situatie waarin iemand zich bevindt. De medewerkers van het WelKOM huis kunnen dan ondersteunen, om te bekijken welke zorg nodig is. Het aanbieden van de crisis/hulpkaart is hier ook een belangrijk hulpmiddel. Door het gesprek dat de ervaringsdeskundige crisiskaartconsulent aangaat met de bezoeker, komt een contact tot stand dat veel toegevoegde waarde kan hebben.

Openingstijden

Het WelKOM huis vindt je aan het Willem Alexanderplein 2 in Nijkerk. De openingstijden zijn: maandag tot en met donderdag van 8.45 – 16.00 uur en vrijdag van 8.45 – 12.00 uur. Vanaf 17 juli is het WelKOM huis ook op woensdagavond open tot 20.30 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden