Hoe een filosoof zijn schilderijen gebruikt om zijn boodschap uit te dragen

Foto:

Tijdens de Kunstroute Hoevelaken op 28 en 29 september zal Aart van Ginkel exposeren in De Gillende Keukenmeid aan de Westerdorpstraat 56..

Deconstructie

Van Ginkel is filosoof en houdt zich in sterke mate bezig met levensbeschouwingen. Hij draagt zijn boodschap onder andere uit via zijn schilderijen. Hij praat over het begrip deconstructie. Dat is een manier van leren door te proberen vóóronderstellingen in teksten te ontdekken. Deconstructie is een samentrekking van destructie (vernietiging) en constructie (opbouw). Deconstructie is een lastig begrip, waar – zogenaamd – door Gods hulp in te roepen anderen onderdrukt worden.

Trump

Van Ginkel geeft via zijn schilderijen aan, dat destructie en constructie hierin terug zijn te vinden.  Een voorbeeld is het schilderij “God Bless America”.

Dat is een kreet, die vaak door president gebruikt wordt. Trump doet hiermee de indianen, de oorspronkelijke bewoners ernstig tekort. Maar daar stapt hij met gemak overheen. Van Ginkel: “In feite worden de indianen ernstig onderdrukt en wordt door deze houding via Gods’ naam macht uitgeoefend.”

De schilder wil hiermee aangeven, dat onderdrukking van menselijke gevoelens leidt tot onmenselijke situaties. Echt menselijke contact zit in het lichamelijke contact, de ontmoeting van de ander. Je mag zijn die je bent.

Al deze aspecten komen terug in zijn schilderijen. Van Ginkel geeft aan, dat het soms moeilijk is om mensen te vertellen wat zijn gedachtegangen zijn. Via zijn schilderijen lukt dat veel beter. Heel graag nodigt hij mensen uit om te komen kijken naar zijn schilderijen en naar behoefte met hem erover te praten.

Hij heeft een boodschap en vindt het fijn die met anderen te delen.

bijdrage van Ed Nolens

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen