De “Johannes” wordt opgeknapt (video)

Foto:

Aankomend weekeinde zijn de Sleepbootdagen.

Die werpen intussen hun schaduw vooruit. Zo lag woensdag bij de steiger van het stoomgemaal de “Johannes”. Niet zomaar een schip. Kijk naar de reportage van Ely Hackmann.

Over de Johannes

De stoomsleepboot Johannes is een in 1908 gebouwde stoomaangedreven sleepboot en ijsbreker. In de jaren 30 is de voorroef gemoderniseerd en een buitenkeuken opgebouwd voor de stuurhut, 18 maart 1945 is zij zwaar beschadigd door een bombardement. Dankzij haar eigen bergingspomp kon de boot naar de werf gesleept worden. Daar is een groot deel van de huid vernieuwd. In de jaren 50 kwam er elektrisch licht aan boord en in 1968 is de originele stoomketel vervangen door een tweedehandse uit 1939.

Tot 1971 heeft de Johannes dienst gedaan, onder de vlag van diverse rederijen. In 1973 kwam het schip bij een liefhebber terecht, die haar gebruikte als passagiersboot. Na 2000 bracht een andere eigenaar het sleepbootkarakter weer terug. In juni 2018 kocht de huidige eigenaar, Kees Hellinga het schip van een handelaar. Hellinga is liefhebber van stoomtechniek. Hij wil de Johannes in een stichting onderbrengen en restaureren met vrijwilligers en sponsors. Het doel is straks een stukje historie/erfgoed van scheepvaart en stoomtechniek tijdens evenementen en bijzondere gelegenheden levendig te dermonstreren aan het publiek. Zo wordt ook kennis gegeven en kan – niet te vergeten – de sinter met een echte stoomboot uit Spanje komen

In de machinekamer staat al sinds 1908, ongewijzigd, een zogenaamde compound stoommachine met een “Klug” omkeerinrichting met een voedingswatervoorwarmer en afgewerkte stoom op de schoorsteen. De machine drijft direct de schroefas met daaraan een 127cm grote vierblad schroef aan, de machine wordt door de machinist bediend, wie de commando’s d.m.v. een telegraaf door krijgt van de brug.

Verder is er een algemene dienstpomp aan boord en een stoomaangedreven dynamo.

De oude stoomketel was een in 1968 tweedehands geplaatste, in 1939 gebouwde (geklonken) Schotse scheepsstoomketel opkolen gestookt, 10 bar werkdruk en 36M2 V.O.

Vanwege de slechte staat van deze stoomketel is deze vorig jaar oktober ontmanteld en uit de boot verwijderd. Na veel voorbereidend werk is in juli dit jaar, als tussenoplossing een veel kleinere locomotiefstoomketel geplaatst, om de boot door de CVO keuring te loodsen voor uiterlijk 1 december, en om weer, hetzij beperkt, rondvaarten en demonstraties te verzorgen.

De bedoeling is om met hulp van sponsors, donateurs en subsidiegelden de stoomboot te restaureren naar ongeveer origineel. Dat is veel las- en klinkwerk aan de boot. Veel houtwerk, zoals de stuurhut moet vervangen worden. Eigenaar Kees Hellinga is op zoek naar een goede, geschikte stoomketel van geschikte afmetingen en capaciteit.

Bovendien zoekt hij mensen (van allerlei leeftijden), die het leuk vinden om met hun vaardigheden bij te dragen aan restauratie en in de vaart houden van de Johannes, of door in het stichtingsbestuur te gaan zitten. Stoom- of vaarervaring is niet vereist. Dat kan met het nodige enthousiasme worden geleerd.

Meer weten? Neem dan contact op Kees Hellinga: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden