Erfbelasting niet erg populair

Foto:

Peilingen wijzen het al jarenlang uit: de erfbelasting is niet populair.

Deze belasting wordt vaak omschreven als ‘sterftax’, ‘oneerlijk’, ‘stelen’ en ook als ‘dubbele belasting’

Wat is eigenlijk erfbelasting?

Erfbelasting is verschuldigd over alles wat iemand verkrijgt van iemand, die ten tijde van zijn overlijden in Nederland woonde. De erfbelasting moet binnen acht maanden na overlijden betaald worden.

Kinderen krijgen – als hun gehuwde ouders niets geregeld hebben in een testament- direct een niet-opeisbare vordering als één van de twee ouders overlijdt. In gewoon Nederlands betekent dat, dat kinderen tot het overlijden van de langstlevende ouder geen geld erven. Ze moeten wachten tot ook de tweede ouder is overleden.

Maar de kinderen kunnen na het overlijden van de eerste ouder wel aan de langstlevende ouder vragen om voor hen de aanslag erfbelasting te voldoen. Die langstlevende ouder is verplicht deze aanslag voor de kinderen te voldoen en te verrekenen met hun erfdeel. Dat kan een groot probleem zijn, als het vermogen uit een (bijna) hypotheekvrij huis en een klein banksaldo bestaat.

Erfbelasting voorkomen

Een testament dat niet alleen juridisch, maar ook fiscaal goed in elkaar steekt, kan in heel veel gevallen véél of zelfs álle erfbelasting voorkomen als de eerste ouder overlijdt. Een goede reden dus om eens te gaan praten over het opstellen van een testament. En heeft u al een testament? Laat het dan voor alle zekerheid van tijd tot tijd eens controleren.
Want teveel erfbelasting betalen is sympathiek voor onze schatkist, maar buitengewoon jammer voor uw erfgenamen.

Heeft u vragen of wilt u weten hoeveel erfbelasting er in uw situatie verschuldigd zou zijn, loopt u dan eens bij binnen Notariaat Van der Weij aan de Van ’t Hoffstraat 32.

Wist u trouwens dat deze belasting ooit door de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën eind zestiende (!) eeuw werd ingevoerd om de oorlog tegen de Spanjaarden te bekostigen? Die oorlog was na 80 jaar voorbij; de erfbelasting is gebleven.

bijdrage van Alerta Schroten

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen