Documentaire over vergeving en verzoening

De KRO zendt aanstaande zondag de documentaire ‘Vergeving en Verzoening’ uit.

Maranke Pater attendeerde de KRO op dit onderwerp en voerde mede de redactie. Olaf Koelewijn regisseerde deze documentaire van Kruispunt.

Putten

Kun je als dorp verder leven als bijna alle vaders, broers, grootvaders en ooms bij een razzia zijn weggevoerd en het dorp vaderloos achterlaten? Dat is de centrale vraag in de documentaire ‘Vergeving en Verzoening’ die zondag wordt uitgezonden. Om dit te illustreren volgde het team achter de documentaire onder andere de stichting Samen Verder Putten bij het realiseren van de Tuin van Ontmoeting in april van dit jaar.

Olaf Koelewijn, filmmaker: ,,Het verhaal van Putten intrigeerde ons: hoe gaat een dorp verder, 75 jaar na de Razzia van Putten? Er is een stichting ontstaan van mensen die het herdenken een fysieke vorm willen geven. Zo hebben ze een monument weten te realiseren bij kasteel de Vanenburg, en hebben ze de Tuin van Ontmoeting helpen aanleggen met inwoners van Ladelund.” Ter plekke werden alle bezigheden gevolg, van het planten van heideplantjes op de negen massagraven tot het aanleggen van een afwatering en het verwijderen van onkruid.

Een andere nabestaande vertelt in de documentaire over de last die zij heeft gehad als kind van haar moeder, die haar vader was verloren in de oorlog en mentale schade aan had overgehouden omdat haar eigen moeder niet over het verlies van haar man heen kon komen. Koelewijn: ,,Je ziet in hoeverre de gebeurtenissen van toen doorwerken in de generaties van nu, maar je ziet ook dat de derde en vierde generatie een manier vinden om met het verleden om te gaan en dat de Puttense Razziageschiedenis ook wat doet met mensen die er geen binding mee hebben, maar zich toch aangesproken voelen om op een andere manier met de herdenking om te gaan en hier handen en voeten aan willen geven.”

Nijkerk

Er werden ook Nijkerkers afgevoerd. Ook werden veel evacués, of mensen die toevallig op hongertocht waren slachtoffer van de razzia (zie de lijsten in de fotoserie).

Veel Puttenaren dachten,  dat Nijkerkers met de aanslag te maken zouden hebben. De mensen, die uiteindelijk terugkeerden, hebben het niet gemakkelijk gehad. Ze werden beschimpt door weduwen. Bovendien bestond het vermoeden met de Duitsers geheuld hadden,

Toch is er in Nijkerk veel minder aandacht voor de razzia. Mogelijk is het verdriet, dat in Putten veel groter was dan in Nijkerk een oorzaak van.

Tuin van Verzoening – De Puttense razzia

"Helemaal echt vergeven kan ik dat niet. Wel iets, maar niet helemaal."Na een mislukte aanslag tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle mannen in Putten weggevoerd naar onder andere Ladelund. Nu, 75 jaar later, zoeken de inwoners van Putten en Ladelund vergeving en verzoening.

Geplaatst door Kruispunt KRO op Donderdag 10 oktober 2019

De documentaire werd eerder uitgezonden maar is nu verlengd met beelden van de stille tocht en een interview met Gea van der Velden, de dochter van Jannes Priem, een van de weggevoerden die na de oorlog ook weer huiswaarts keerde. De documentaire wordt uitgezonden in het programma Kruispunt op NPO2 om 23.10 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen