Lekker eten met Maarten van Rossem

Foto:

Wil je Maarten van Rossem ruim een uur lang aan het woord laten dan moet je hem vertellen dat hij drie kwartier de tijd heeft.

Zonder enige moeite en volledig vanuit zijn parate kennis praat de historicus en Amerika-kenner een avond vol. Zo ook tijdens het literaire diner op dinsdag 26 november, georganiseerd vanwege het 50-jarig bestaan van de Hoevelakense bibliotheek.

Bibliotheekdirecteur Roel Zuidhof opende de avond

Hij kwam naar de Klepperman om daar bij ongeveer 40 mensen (voornamelijk uit Hoevelaken) aan tafel aan te schuiven en van gedachten te wisselen.

Maarten van Rossem gaf zijn betoog het thema ‘democratie’ mee en kwam met smakelijke voorbeelden. “Een referendum is een belangrijk democratisch middel, maar je krijgt er alleen maar ellende van”, verwees hij naar de Brexit. Ook werken met kiesdistricten noemde hij. “Maar dan is je stem verloren wanneer niet jouw kandidaat wint”. Kortom, democratie met een knipoog.

Diverse onderwerpen waarmee we democratisch omgaan passeerden de revue. De zwartepietendiscussie, de maximum snelheid naar 100, of de gekozen president, Maarten van Rossem had overal een mening over en, zoals we hem kennen van De slimste mens, de documentaires over de provincie Utrecht en zijn Duitse reportages met zijn broer, weet hij ook altijd de keerzijde te belichten. En daarvoor is vaak één rake opmerking genoeg.

De salade van lauwwarme zalm en zuim van yuzu deed de waterval aan informatie uiteindelijk stoppen. De belangstellenden waren namelijk niet alleen naar de Klepperman gekomen om naar het verhaal van Maarten van Rossem te luisteren, maar ook om met hem te dineren. De gast van de avond schoof beurtelings bij alle vier de tafels aan om vragen te beantwoorden. Veel te vragen viel er niet, want ieder antwoord promoveerde weer tot een betoog. Politieke -, economische – en wereldvraagstukken werden ruim bemeten.

De avond eindigde weer gezamenlijk, waarbij Maarten van Rossem nog enkele prangende vragen wilde beantwoorden. Daarna werd met een applaus afscheid van hem genomen en kon de organiserende commissie van de bibliotheek terugkijken op een geslaagde avond.

bijdrage van Robert Kreuning

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden