Succes boerenprotest tegen meer waterschapsbelasting

Foto:

APELDOORN – Boze Gelderse boeren zijn woensdag met zeker 150 trekkers naar het Waterschap Vallei en Veluwe in Apeldoorn getogen.

Ze zijn boos over een voorgenomen verhoging van de waterschapsbelastingen met bijna 11 procent, oplopend naar zelfs 24 procent in 2024.
Boeren uit het gebied riepen alle Gelderse boeren op om massaal naar de algemene bestuursvergadering van het waterschap in Apeldoorn te komen, en hun onvrede kenbaar te maken. Daaraan is ruimschoots gehoor gegeven.

bron:

Tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur van het waterschap maakte LTO Bestuurslid Art Wolleswinkel gebruik van de mogelijkheid om in te spreken.

Hij vond het ongelofelijk, dat boeren waterschapsbelasting moeten betalen over hectares die ze niet meer hebben: “Sterker nog, het waterschap trekt zich al steeds verder terug uit boerenland. Boeren dragen dus zelf steeds meer zorg voor onderhoud van watergangen, èn betalen via waterschapsbelasting steeds meer mee aan onderhoud van natuur en de bebouwde omgeving.”

Zijn inspreekbeurt stond vol van nog veel meer ongeloof: “Ongelofelijk, dat juist nu het echte werk moet gaan beginnen samen mèt de boeren, het waterschap extra lasten bij de boeren neerlegt. Dit draagt niet bij tot vertrouwen. Zo voelen wij dat.
Ongelofelijk, hoe makkelijk het waterschap hiermee haar eigen draagvlak ondermijnt bij de belangrijkste bodem- en waterbeheerders in het gebied: de boeren.”

Belasting minder omhoog

De stijging van de waterschapsbelasting wordt deels teruggedraaid. Het gevolg is dat de rekening volgend jaar niet 200 euro hoger is, maar ongeveer 134 euro. Met die toezegging haalt heemraad Bert van Vreeswijk voorlopig de angel uit het conflict. De bijstelling geldt alleen voor volgend jaar. Pas in het voorjaar wordt bekeken hoe het de volgende vier jaar verder moet. Verandert er niets, dan kan de rekening in 2024 alsnog 600 euro hoger zijn dan dit jaar. Agrariërs zijn tevreden voor het succesje, maar waarschuwen op lange termijn voor een vertrouwensbreuk. (bron: De Stentor)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen