De Mooiste eindelijk verlicht (video en foto’s)

Na jaren sparen en een paar weken hard werken is de ‘mooiste toren van Nederland’ vanaf zaterdagavond ook in het donker goed te zien.

Na de kerstmarkt en het Winterlichtjesfestival is de nieuwe, duurzame, verlichting aangestoken door Woutje Hamstra (86) die het grootste deel van haar leven onder de toren woont.

Alle aanwezigen telden samen de lasershow die op de kerk geprojecteerd was af van tien naar nul om uiteindelijk in een gezamelijk ooh en aah te eindigen toen de lichten eindelijk brandden.

Voor de hoofdrolspelers in dit verhaal een heel bijzonder moment.

Ruim 60 jaar heeft Woutje Hamstra al vanuit haar tuin zicht op de toren, waar ze pal onder woont. Zij was het die haar zoons aanspoorde om de toren van de Grote Kerk aan te melden voor een wedstrijd voor de ‘Mooiste kerktoren van Nederland.’ Henry Hamstra en zijn inmiddels overleden broer moedigden iedereen aan te stemmen en dat werkte: de toren won in 2012 die begeerde titel.

Nieuwe verlichting als eerbetoon

De afgelopen jaren zette Henry zich met een hele groep enthousiastelingen in om de torenverlichting te vernieuwen. Dat dat is gelukt is een cadeau aan zijn broer, zijn stad en zijn moeder. Woutje Hamstra kreeg dan ook de eer om op de knop te drukken.


Een groot deel van de Nijkerkse bevolking en middenstand heeft meebetaald aan de verlichting. Zo is er geld ingezameld door de verkoop van onder andere chocola en koek door lokale ondernemers. Er was een diner in de toren en liefhebbers van de toren konden een penning kopen. Daarnaast kwam er geld van de ondernemersvereniging en de rotary. Alles bij elkaar leverde die acties 45.000 euro op.

Ondernemer en multimiljonair Gerard den Tweel schonk de laatste 35.000 euro die de stichting nodig had om de verlichting aan te schaffen. Van den Tweel is een echte Nijkerker: ‘Als ik de toren zie, dan ben ik thuis.’ Dat vindt niet alleen hij, veel Nijkerkers zijn dat met hem eens

Onmiddellijk nadat de verlichting aan was gezet door Woutje Hamstra verscheen op Facebook deze video

De Mooiste is Verlicht

Zaterdagavond 21.30 was het dan zover. En voor de mensen die er niet bij konden of kunnen zijn presies om 21.30 uur het resultaat!

Geplaatst door MooistevanNederland op Zaterdag 14 december 2019

Op Youtube reageerde Gerrit Nha Trang: “If you visit Holland need to go here! Nijkerk The best city of Holland!

Prachtig! dit is één van de mooiste kerken van Nederland!! 50 jaar geleden verschillende malen de trap naar de top gelopen! Is een paar duizend treden als ik me niet vergis.. Nijkerk Stad nummer 1 in Nederland.”

bijdragen van Ellen Kamphorst (omroep Gelderland, tekst) foto’s Arjen Gerritsma, video Henk van Boeijen en Ely Hackmann. Deze fraaie foto stuurde Gerrit van de Veen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden