Protestactie bij Israelcentrum

Foto:

Donderdagavond werd er tegenover het Israëlcentrum geprotesteerd.

In het centrum werd de tweede “Feestelijke verwenavond” georganiseerd. Men kon er inspiratie opdoen voor een kerstdiner, oudejaarsfeest of nieuwjaarsborrel met een Israëlisch tintje.

Dat was tegen het zere been van een aantal activisten. Met leuzen als “Gij zult niet stelen”, en “Bezettingswijn schande, bloed aan je handen” hieven zij het glas met apartheidsvrije wijn uit Zuid Afrika. De reden voor hun protest heeft te maken met de producten, die het Israëlcentrum aanbiedt. Die producten komen uit volgens hen “bezet Palestijns gebied”. Het gaat dan met name om wijn, maar ook cosmetica op basis van Dode Zee zout. Deze worden aangeboden als producten uit Israel.

Afgelopen zomer tikte het ministerie van Economische Zaken het centrum op de vingers, omdat het zich met de etiketten op die producten niet aan een richtlijn van de Europese gemeenschap zou houden.

Dat leidde toen tot een stevige reactie van Directeur van “Christenen voor Israël” Roger van Oordt: “Voor mij zijn dit gewoon anti-Joodse maatregelen. Het is onderscheid tussen producten gemaakt door Arabieren en Joden. Etikettering was ooit bedoeld voor voedselveiligheid, maar nu is het geworden tot een politiek drukmiddel tegen de Joodse staat. We moeten spreken over ‘kolonisten’ en ‘nederzettingen’ om de Joodse staat verder te criminaliseren. Alle woorden met een negatieve connotatie toepassen op Israël, is het devies.”

De activisten in hun aankondiging van de demonstratie:”Terwijl er in de omgeving van Hebron en elders in de Westelijke Jordaanoever, een stille etnische zuivering, (“transfer” genoemd) van Palestijnen plaatsvindt, kijkt het Israëlcentrum liever de andere kant op, richting zijn eigen kassa en de wederkomst van de Messias.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden