Vuurwerkverbod ja of nee

Foto:

Burgemeester Renkema vindt, dat den Haag maar moet beslissen over een vuurwerkverbod.

Als het aan de inwoners van deze gemeente ligt, komt dat vuurwerkverbod er niet. Onze enquĂȘte hierover op Facebook trok veel belangstelling. Binnen 24 uur hadden meer dan 2600 mensen hun stem uitgebracht en noteerden we meer dan 100 reacties van voor- en tegenstanders.

Twee derde van de stemmers is tegen zo’n verbod. Om precies te zijn, luidde het antwoord op de vraag “Een volledig vuurwerkverbod in onze gemeente. Is dat een goed idee?” 845 keer JA en 1800 keer NEE.

Renkema trekt het vraagstuk van de verhuftering van de samenleving (zoals hij Oudejaarsavond in zijn nieuwjaarstoespraak omschreef) breder: “Het is een breder vraagstuk. Hoe ga je om met eigendommen van anderen. Of dat nu van mensen is of van overheden. Het mag niet zo zijn dat op grote schaal vernielingen worden aangericht.” Overigens verliep de jaarwisseling in Nijkerk tamelijk rustig. Het definitieve schadebedrag wordt binnenkort bekend.

De burgemeester lijkt niet direct voor een algeheel verbod of voor het aanwijzen van vuurwerkvrije zones: “Maar dan is de vraag hoe je deze op een passende wijze gaat handhaven. Wat betreft inzet van politie en de gemeentelijke boa’s zitten we al op een maximum. Ik zou niet weten waar we extra mensen voor handhaving vandaan moeten halen.”

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden