Krapte op woningmarkt neemt toe

Foto:

In het vierde kwartaal van 2019 is de woningmarkt verder verkrapt.

Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. NVM-voorzitter Onno Hoes: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood’.

Ook in de gemeente Ede is de krapte op de woningmarkt toegenomen. Gemiddeld kan een potentiële koper nu kiezen uit 2,5 woning. Een jaar eerder was dit nog 3,7. Wie 160 tot 260 duizend euro te besteden heeft, kan in het grootste gedeelte van het land zelfs uit minder dan 2 woningen kiezen. De gemiddelde verkoopprijs steeg in de regio Ede met 3,8 procent naar 317 duizend euro.

Doorstroming is nodig

Volgens makelaar Christiaan de Boer is de bestaande koopwoningmarkt afhankelijk van doorstromers. ”Het is nu een goed moment om te kijken of je kunt doorstromen naar een hoger segment. De hypotheekrente is historisch laag en je kunt je woning voor een goede prijs verkopen. Hierdoor is het goed mogelijk dat je ruimer kunt gaan wonen tegen lagere hypotheeklasten. Daarmee creëer je ook weer kansen voor starters.”

Betaalbaar bouwen?

Die doorstroming staat volgens De Boer wel onder druk door de stagnatie van nieuwbouw. De prijs van de gemiddelde verkochte nieuwbouwwoning kwam in het laatste kwartaal van 2019 op 388 duizend euro. Waarom kunnen ontwikkelaars dan niet gewoon meer betaalbare woningen gaan bouwen? “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan”, aldus Christiaan. “De opeenstapeling van ambitieuze beleidsmaatregelen werkt prijsopdrijvend en daarbij hebben bouwers ook nog te maken met hoge grond-, personeel- en materiaalkosten. Het is dus van belang dat de woningbouw wordt aangejaagd op de juiste locaties en voor de juiste prijs.”

Wel liggen er volgens hem ook kansen voor innovatie bij bouwende partijen. “Je ziet steeds vaker slimme alternatieven bij ontwikkelaars en bouwers. Denk aan gestandaardiseerde bouwconcepten, nieuwe woonvormen of het assembleren van woningen. Dit zorgt voor lagere kosten en kortere ontwikkelingstijden.”

bron: Domicilie Makelaars

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden