Ondermijning: Uiteindelijk gaat het altijd over geld

Foto:

Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost-Nederland, RIEC, heeft bij 51 Gelderse gemeenten het fenomeen ondermijning in beeld gebracht.

Donderdagavond werd de gemeenteraad daarover ingelicht.

In een presentatie liet Roel Daams van het Riec zien welke ondermijningsfenomenen in onze gemeente spelen

Dit Nijkerkse beeld verschilt overigens nauwelijks van de andere gemeente in Gelderland: “Nijkerk springt niet uit de band”.

Daams had een aantal aanbevelingen voor de gemeente. Hij raadde een uitbreiding van de capaciteit aan, waardoor meer toezicht en handhaving mogelijk worden. Hij vond het ook noodzakelijk, dat de kennis over ondermijning bij de gemeente groter wordt. Bovendien moet er op allerlei niveaus meer samengewerkt worden.

Erik Baas coördineert binnen de gemeente de aanpak van ondermijning. Volgens hem moet de gemeente een inhaalslag maken, waardoor die aanpak minder ad hoc wordt. Daar was de raad ook al achter en heeft daarom een tijdje geleden extra middelen beschikbaar gesteld. Daarvoor is onlangs Mervin Pinas als ondermijningsadviseur aangesteld en een flexteam ondermijning ingesteld..

Burgemeester Renkema zei, dat het intussen lukt om signalen van ondermijning veel sneller dan een half jaar geleden op te pakken. Renkema: “Maar het is wel een veelkoppig monster!”  hij zei te snappen, dat raadsleden graag concreter willen weten wat het resultaat is van de aanpak tot nu. Hij gaat kijken welke informatie hij op korte termijn kan delen.

Witwassen bovenaan

Daarna kregen de raadsleden een aantal vragen voorgelegd. Bijvoorbeeld waar zij in eerste instantie aan denken, wanneer het over ondermijning gaat. Raadsleden denken dan vooral aan witwassen, fraude en witte witteboordencriminaliteit. 31% heeft ondermijning nooit langs zien komen, terwijl 25% van de raadsleden het via het werk wel voorbij hadden zien komen.  Ze denken dat Nijkerk aantrekkelijk is voor criminelen vanwege centrale ligging en het grote buitengebied.

De aanwezige politie liet weten, dat de bereidheid om te misstanden te melden niet erg groot is. Dat kan beter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen