Bibliotheek Nijkerk presenteert leskist Vrijheid

Foto:

Om leerlingen van groep 7 en 8 een besef te geven van vrijheid, oorlog, democratie en vluchten is de leskist Vrijheid ontwikkeld door Bibliotheek Noord-Veluwe, Bibliotheek Nijkerk, Bibliotheek Brummen-Voorst en Rijnbrink.

In de leskist Vrijheid is zowel aandacht voor de thema’s vrijheid, vluchten en verleden als voor begrijpend lezen en het maken van leeskilometers. Aanleiding voor de leskist vormt het thema ’75 jaar bevrijding’, maar de lessen gaan verder dan het thema Tweede Wereldoorlog.

Voor de uitvoering van het lesprogramma werken de leesconsulent van de Bibliotheek en een leerkracht nauw samen. In zes weken lezen de leerlingen zelfgekozen boeken met thema’s als vrijheid, vluchten en oorlog. Daarnaast wordt er drie maal een korte les gegeven aan de hand van een thema. In deze lessen wordt de verbinding gemaakt tussen de boeken en het thema. Daarnaast zijn er tips en lessuggesties om nog dieper op het thema in te gaan.

Enthousiast ontvangen

De leskist Vrijheid is door de eerste gebruikers goed ontvangen. Zij reageren enthousiast op het project.

Leerling, groep 8: “Het zijn leuke boeken, bijzonder hoe het is om vluchteling te zijn.”
Leerling uit Syrië, groep 8: “Ik vond het project makkelijk en moeilijk om te doen. Makkelijk omdat ik er nu over kan vertellen.”
Leerkracht groep 8: “Het project biedt heel veel aanknopingspunten voor interactie. Ik denk dat alle beoogde doelen in deze 6 weken zijn bereikt, vooral het verplaatsen in de ander.”
Leesconsulent: “Het is echt een prachtig project dat de kinderen echt raakt. Dat kun je merken.”

Gratis materialen

De drie Bibliotheken en Rijnbrink zijn trots op het resultaat en delen de materialen graag met andere Bibliotheken in Gelderland en daarbuiten zodat zoveel mogelijk scholen van deze leskist gebruik kunnen maken.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen