Kijkje achter de schermen van gezondheidscentra

Foto:

In Nijkerk wordt per jaar 230 miljoen euro aan gezondheidszorg uitgegeven.

Dat zei Sam Siemssen tijdens een presentatie aan leden van de Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk woensdag 19 februari. Hij is directeur- bestuurder van de stichting gezondheidscentra Nijkerk. Er zijn 2 centra, gezondheidscentrum Corlaer en de Nije Veste.

Hij had nog meer cijfers. De zorgkosten waren in 2019 gemiddeld 5480 euro per Nederlander. Dat was 200 euro meer dan in 2018.

Kijkje in de apotheek

Om die kosten een beetje in de hand te houden, richten de centra zich ook op een gezonde leefstijl en op bewegen. Daarom is bijvoorbeeld de trap wel en de lift niet in het gezichtsveld van bezoekers van de centra.

Over goede schoenen

De uitgangspunten van de centra worden in deze video duidelijk.

Siemssen: “Het tekort aan personeel in de zorg, waaronder ook huisartsen, leidt tot patiëntenstops en wachtlijsten. Één van de mogelijkheden om daar wat aan te doen, is de patiënt meer eigen regie en verantwoordelijkheid te geven. Dat krijgt vorm in een groot aantal projecten, die de centra uitvoeren. Twee daarvan zijn de invoering  van het patiëntenportaal en de Nijkerk Challenge

Siemssen was ook trots: ” Nijkerk wordt binnen de eerste lijnzorg in Nederland heel vaak genoemd als prima voorbeeld.”

Tot slot legde hij op de tafel van de ondernemers, dat het gezond houden van medewerkers ook in het belang van de ondernemer zelf is. “Hij betaalt toch aardig mee aan de zorgkosten.” Bovendien leidt gezond personeel tot minder kosten en meer productiviteit Daarom zoeken de centra het gesprek met de BHN. Vragen daarbij gaan onder andere over het zoeken naar gezamenlijke belangen liggen en waar men elkaar kan versterken.

De foto’s tussen de regels door zijn gemaakt tijdens de rondleiding door de Nije Veste.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden