Corona-besmetting in Nijkerk

Foto:

In Nijkerk is er een geval van corona-besmetting.

Dat meldde de directeur Publieke Gezondheid van GGD Gelderland-Midden zojuist aan burgemeester Gerard Renkema. Dit is na laboratoriumonderzoek vastgesteld.

Het gaat om een patiënt die in Nijkerk verblijft. Deze persoon zit met het gezin thuis in isolatie. Deze persoon is in een corona-besmet gebied geweest. Het gezin maakt het goed. De GGD doet contactonderzoek.
Op dit moment zijn er 13 vastgestelde besmettingen met het coronavirus in de regio Gelderland-Midden, waarvan de persoon in Nijkerk er dus één is..

Communicatie

Mensen met vragen kunnen terecht op www.rivm.nl/coronavirus of bellen met het landelijke informatienummer 0800- 1351.

Wat kun je zelf doen?

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Bijna tegelijk verscheen een persbericht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Wat bij een tekort aan medische hulpmiddelen

Door de uitbraak van het coronavirus bestaat de mogelijkheid dat de reguliere medische hulpmiddelen niet meer voorhanden zijn door tekorten. Dan kan het noodzakelijk zijn af te wijken van de richtlijnen, om toch te voldoen aan de verplichting om zorg te verlenen.

Het is uiteraard de verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder om in dat geval zelf of binnen de beroepsgroep een zorgvuldige en verantwoorde afweging te maken tussen de verschillende risico’s die het gebruik van een alternatief hulpmiddel met zich meebrengt, en de verantwoordelijkheid om zorg te verlenen.
Medische hulpmiddelen met een CE-markering beschikken over de juiste kwaliteitswaarborgen voor de beoogde toepassing. Bij producten zonder CE-markering of voor een andere toepassing is dit niet beoordeeld.

Afwegingen vastleggen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vindt het belangrijk dat zorgaanbieders in deze complexe situatie de ruimte hebben om de zorg zo optimaal mogelijk in te richten. Om zich achteraf te kunnen verantwoorden, leggen zij hun overwegingen en beslissingen wel navolgbaar vast.

Rol IGJ

De IGJ ziet toe op de naleving van de wet- en regelgeving op het gebied van de gezondheidszorg, waaronder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). De Wkkgz heeft als uitgangspunt dat zorgaanbieders en zorgverleners verantwoordelijk zijn voor het leveren van goede zorg. Daarnaast beoordeelt de IGJ de werkwijze van zorgaanbieders aan de hand van veldnormen en richtlijnen. Deze zijn door de beroepsgroepen zelf opgesteld.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden