Politieke steun voor woonvisie van het college

Foto:

Hilbrand Rozema (CU-SGP) sloeg de spijker op de kop. Hij zei over de woonvisie 2020+ : “Het is een van de grootste vraagstukken in deze raadsperiode.”

Donderdagavond vergaderde de gemeenteraad er in de commissie over. Eind maart wordt er een besluit over de woonvisie 2020+ genomen.

Over het algemeen waren er vooral lovende woorden voor de visie, die het college heeft ontwikkeld. Of zoals Joop van Ruler (CDA) zei: “een goed verhaal”. Toch probeerde iedere partij een eigen stempel op de woonvisie te drukken.
VVD: We zullen nooit alle knelpunten tegelijk zullen oplossen.
De Lokale Partij: Er moeten meer levensbestendige woningen komen
PRO21: Hoe realistisch is de woonvisie?
CDA: We willen bouwen voor onze eigen bewoners

Voorafgaand deed Adriaan Goudszwaard een dringend beroep op de politici: “Er zijn meer dan 1000 woningzoekende. Er is een giga inhaalslag nodig. Maak iets wat niet kan. Zorg dat dat toch gebeurt. Bouw bijvoorbeeld in 3 jaar 500 extra sociale woningen. Raad, u heeft niet alert genoeg gereageerd! Daarom moet u tegen uw kinderen zeggen, dat er geen woning voor ze is.”

Zijn hartenkreet werd nauwelijks gehoord. Die 500 extra woningen zullen er niet komen. Er worden de komende jaren rond de 250 nieuwe woningen jaarlijks gebouwd worden, te verdelen in sociale huur- en koopwoningen (35%), nieuwe woonvormen, woningen voor middengroepen, levensloopbestendige woningen, gestapelde bouw, clusterwoningen en ga zo maar door.

Wethouder Dijksterhuis: “Iedereen kent de voorbeelden van schrijnende situaties om zich heen. De woonvisie is dus een heel belangrijk onderwerp. Maar we zijn wel afhankelijk van allerlei andere partijen, zoals het rijk, de WSN en ontwikkelaars, Het is dus een ingewikkelde materie, waarbij we ons op de lokale behoefte richten.” Hij was overigens wel tevreden over deze woonvisie, die hij had vergeleken met die van andere gemeenten: “DezeĀ  woonvisie is dit wel een van de meest sturende visies in het land, die het niet makkelijk maakt voor projectontwikkelaars.”

En over een verzorgingshuis stijl eenentwingste eeuw, waarvoor de PCOB pleitte, had al helemaal niemand het meer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen