Scootmobielcursus van Veilig Verkeer Nederland

Foto:

NIJKERK – Veilig Verkeer Nederland, afdeling Nijkerk/Hoevelaken organiseert een gratis cursus voor scootmobielrijders in de gemeente Nijkerk.

NIJKERK – Veilig Verkeer Nederland, afdeling Nijkerk/Hoevelaken organiseert een gratis cursus voor scootmobielrijders in de gemeente Nijkerk.

Belangstellenden kunnen zich vóór 7 mei a.s. inschrijven bij Geerhard Gerrits van het Secretariaat VVN – afd. Nijkerk / Hoevelaken, Grieglaan 41, 3862 GV Nijkerk, telefoon 033 – 2451148 en e-mail [email protected].

Via de gemeente worden alle scootmobielrijders geïnformeerd over deze cursus. Maar omdat er ook mensen zijn die hun scootmobiel particulier aanschaffen, probeert VVN hen via de media te bereiken. Net als vorig jaar biedt de Amersfoortse leverancier van revalidatiehulpmiddelen Meyra kostenloos een compleet parcours aan waarop kan worden geoefend. Dat varieert van een hoekconstructie, pilonnen om te kunnen slalommen, een gatenplaat, een drempel en een echte wip.

Geerhard Gerrits vertelt: “De cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Het theoriegedeelte wordt op dinsdag 4 juni van 14.00 – 16.30 uur gegeven in woonzorgcentrum Sint Jozef, Huserstraat 6 in Nijkerk. Het praktijkgedeelte vindt plaats op donderdag 6 juni zelfde tijd in een door de gemeente afgezet gedeelte van het stadspark, tegenover supermarkt Boni.”

 

 

“We verwachten zo’n 20 cursisten. Tijdens het praktijkgedeelte splitsen we deze groep in tweeën. De ene groep oefent eerst op het uitgezette parcours, de andere groep gaat naar het centrum en de parkeergarage De Bonte Koe. Daar is een steile helling, waar we de cursisten laten stilstaan en daarna weer optrekken. Halverwege de middag wisselen de groepen van plaats. Er zijn circa zes instructeurs van VVN aanwezig. Ook zijn er mensen van Meyra die technische ondersteuning bieden.”

De deelnemers worden gevraagd een enquêteformulier in te vullen. Daarin kunnen zij o.a. aangeven welke knelpunten of lastige situaties zij tegenkomen in de gemeente. Er wordt dan gekeken of er verbeteringen aangebracht kunnen worden.

Henk Schouten, projectleider van de UVV scootmobielclub ‘Scoot Angels’, laat weten dat er ook weer deelnemers van zijn club aanwezig zullen zijn. “Het zijn goede oefeningen” zegt hij. “Je leert hoe je van een stoep afrijdt zonder om te vallen en hoe je met je scootmobiel scherpe bochten kunt maken. Dit zijn behendigheidsoefeningen die wij als club ook iedere donderdagavond in Corlaer doen.”

Daarnaast maken de ‘Scoot Angels’ iedere week een trektocht. Het seizoen loopt meestal van april t/m december. Dat hangt een beetje van de weersomstandigheden af. “Elke dinsdag starten we om 14.00 uur vanaf het Tuinhuis aan de Frieswijkstraat 97 in Nijkerk” gaat Henk verder. “We rijden steeds een andere route, die vooraf is geïnspecteerd op hindernissen. Favoriet is de mooie natuur in en rondom Nijkerk. Gemiddeld duurt een tocht zo’n 2,5 à 3 uur inclusief een koffiepauze. We leggen maximaal 25 km af, dus Barneveld, Putten, Voorthuizen, Bunschoten/Spakenburg en Amersfoort liggen binnen ons bereik. Als iemand pech heeft, wachten we op elkaar. Samen uit, samen thuis! Dat doen we altijd. Als we het pechgeval niet zelf kunnen oplossen, bellen we voor noodreparatie langs de weg.”

“Sommige mensen met een lichamelijke beperking hebben de neiging om thuis te blijven zitten. Wij willen ze wat ontspanning en frisse lucht bieden; uit huis halen en de natuur in. Binnen onze gemeente rijden ongeveer 350 mensen met een scootmobiel. Onze club telt 22 deelnemers. Dat kunnen er dus veel meer worden. Doet u mee?” vraagt Henk.

Mensen die een keertje willen meerijden zijn van harte welkom. De scootmobiel moet natuurlijk zijn opgeladen en de bandenspanning nagekeken. Deelname is gratis. Informatie is verkrijgbaar bij het UVV kantoor. Dat is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 – 11.00 uur op nummer 033 – 2460115, e-mail [email protected].
Bijdrage van Yvonne Krol en Henk Schouten (foto’s)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen