De weg naar energie neutraal in 2050 (video)

Foto:

Energietransitie wordt steeds concreter, maar we zijn er nog wel tot 2050 mee bezig.

Deze week verschenen twee persberichten.

Een kwam van de gemeente.

Gemeente zet volgende stap in duurzaamheidsbeleid

De gemeente Nijkerk wil in 2050 volledig energie-neutraal zijn. Om dat te bereiken is er tot die tijd een besparing van energie nodig van 50%. Daarnaast moeten we de energie die we met z’n allen wél gebruiken in Nijkerk op duurzame wijze opwekken. De gemeente wil deze energie zoveel mogelijk opwekken op bedrijfsdaken (op bedrijventerreinen en in het buitengebied) en op de daken van particulieren. Ook kunnen gronden aan de randen van Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen worden benut voor het plaatsen van zonnepanelen.

Maar dat is nog niet genoeg. Daarom moeten er windmolens en zonnevelden komen, het liefst zoveel mogelijk langs bestaande wegen , bijvoorbeeld langs de A28. Dit stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. De raad neemt op 28 mei aanstaande een beslissing over de beleidsstukken die hier over gaan en over de Regionale Energie Strategie (RES), die nauw samenhangt met de lokale visie. De voorbereidende commissievergaderingen vinden plaats op 7 en 18 mei.

Ely Hackmann zocht wethouder Dijksterhuis op in het zonnetje en liep met hem langs drie sporen: minder energie, aardgasvrije gebouwen en duurzaam energie opwekken

A28 kansrijk gebied

In de gesprekken kwam, naast energie opwekken via de daken en de gronden aan de rand van onze kernen, de omgeving van de A28 naar voren als kansrijk gebied voor duurzame opwek. Een eerste inventarisatie maakt duidelijk dat er langs de A28 kansen lijken te liggen voor het realiseren van tenminste 2 windmolens. Daarnaast gaat de gemeente de mogelijkheden onderzoeken om zonnepanelen met geluidswallen te combineren. En het college wil onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor het realiseren van zonnepanelen op land in het gebied langs de westkant van de A28 en ten zuiden van de Bunschoterweg. Dit kan alleen als we goed rekening houden met het behoud en het versterken van de natuur- en landschapswaarden van de polder Arkemheen en de bedrijvigheid op de aanliggende bedrijventerreinen.

Tegelijk met het persbericht van de gemeente viel er over hetzelfde onderwerp een persbericht van de Regio FoodValley op de digitale deurmat. Daar wordt vooral gehamerd op samenwerken.

In 2050 energieneutraal

Heel Nederland werkt aan het opwekken van schone energie. Ook voor Regio Foodvalley is de energietransitie cruciaal en urgent. Daarom ligt de lat hoog: Regio Foodvalley wil in 2050 energieneutraal zijn. “We werken met diverse belangengroepen en overheden gelijkwaardig samen aan een grote stap hiernaartoe. Een uniek proces. We zien kansen om in 2030 minimaal 0,75 TWh aan zonne- en windenergie op te wekken”, zegt Sander van ’t Foort, wethouder van Renswoude en bestuurlijk trekker van het proces. In een concept voor een regionale energiestrategie (RES) staat beschreven hoe de duurzame energie opgewekt zou kunnen worden. Het document vormt de basis voor gesprek met volksvertegenwoordigers, inwoners, maatschappelijke partijen en ondernemers. “Met deze gesprekken maken we de aanpak beter en concreter. Belangrijk uitgangspunt is dat we naast de lasten, ook de lusten in de regio houden. We streven naar meer dan 50% lokaal eigenaarschap van energieprojecten.” Op weg naar de volgende versie van het document, de RES 1.0, worden kansen en uitgangspunten in beeld gebracht voor de inzet van innovatieve technieken.

Een van de afspraken uit het Klimaatakkoord is dat 30 energieregio’s samen ten minste 35TWh aan duurzame elektriciteit op land opwekken in 2030. Elke regio – waaronder Regio Foodvalley – werkt in een Regionale Energiestrategie (RES) de aanpak voor het opwekken van duurzame energie uit. De RES beschrijft onder andere hoeveel wind- en zonne-energie opgewekt kan worden in de regio en waar en hoe dat het best kan. Zo helpt de RES een flinke stap te zetten naar een energieneutrale Regio Foodvalley.

Unieke samenwerking

De energietransitie houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Intensieve samenwerking tussen alle partijen is nodig om met elkaar een schone en gezonde toekomst te realiseren. In Regio Foodvalley is de concept-RES ontstaan in een unieke gelijkwaardige samenwerking. Vertegenwoordigers van belangengroepen – agrariërs, energiecoöperaties, natuur- en milieuorganisaties, woningcorporaties, (recreatie)ondernemers en energiebedrijven – werken aan de RES, samen met de netbeheerders, acht gemeenten, twee provincies en een waterschap. Iedere partij brengt zijn eigen belang in. De partijen zoeken gezamenlijk naar de beste oplossingen voor hoe en waar duurzame energie opgewekt kan worden in de regio.

Meedenken en meedoen

De concept-RES die zo tot stand is gekomen, is een voorlopige versie voor behandeling in raden, staten en algemeen bestuur van het waterschap. Na de zomer van 2020 worden de gesprekken met inwoners, ondernemers of maatschappelijke partijen intensiever. Het gaat dan steeds meer over concrete zoekgebieden. Daarom is het belangrijk om mee te denken en te doen aan de volgende versie van het document: de RES 1.0. Die moet in het voorjaar van 2021 klaar zijn. Iedere gemeente organiseert zelf het gesprek met haar inwoners. De concept-RES is de allereerste stap in een proces waarin overheden, belangenbehartigers en inwoners de komende jaren samen gaan optrekken.

Op weg naar schone energie in 2030

Om een flinke stap te maken is in de concept-RES uitgewerkt hoe minimaal 0,75 TWh opgewekt kan worden. De ambitie gaat zelfs nog een stap verder: 1 TWh in 2030. Dit is alleen haalbaar als een groot aantal belemmeringen wordt weggenomen. Daarvoor moet een beroep worden gedaan op onder meer het Rijk.

Het voorstel is om de duurzame elektriciteit op te wekken met:

  • Zonne- en windenergie: al bestaande projecten, plus bevorderen dat plannen en projecten die al ‘in de pijplijn’ zitten snel worden uitgevoerd, net als al vastgesteld beleid van gemeenten.
  • Zonne-energie: op daken, boven parkeerterreinen, op stortplaatsen en “andere voorkeursbestemmingen”.
  • Zon op land en windenergie: zo veel mogelijk concentreren en combineren langs snelwegen.
  • In diverse “onderzoeksgebieden” is meer onderzoek, uitwerking en gesprekken met de omgeving nodig over aanvullende mogelijkheden voor wind en zon, zowel langs infrastructuur als op andere locaties in de regio. Deze “onderzoeksgebieden” zijn daarom nu geen onderdeel van het concept-bod.

Daarnaast is ambitie om ieder jaar minstens 1,5% energie te besparen. Hoe meer bespaard wordt, hoe minder opgewekt hoeft te worden.
Tot 2030 ligt de focus – in lijn met het Klimaatakkoord – op het opwekken van duurzame energie met wind en zon. Op weg naar de RES 1.0 worden kansen en uitgangspunten in beeld gebracht voor de inzet van innovatieve technieken zoals waterstof en (ultradiepe) geothermie. Voor de mogelijke bijdrage van (kleinschalige) kernenergie is het logischer om die op landelijk niveau te onderzoeken.

Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen