4 mei: Alternatieve herdenkingsplechtigheid in Nijkerk

archieffoto
Foto:

Door de coronamaatregelen kunnen de gebruikelijke plechtigheden op Dodenherdenking (4 mei) niet doorgaan.

De stille tocht langs oorlogsmonumenten vervalt, wel worden bij de monumenten op de gebruikelijke route kransen gelegd. De ceremonie bij monument “1940-1945” in het Van Reenenpark vindt dit jaar wel doorgang, maar zonder publiek. A1 Mediagroep en Nijkerk.nieuws.nl zenden de plechtigheid rechtstreeks uit.

Na een korte opening door commissievoorzitter Wijnand Dirksen spreekt burgemeester Renkema het Nijkerkse thuispubliek toe. Daarna draagt Rob van der Meer voor uit een brief van de familie Nienhuis. De Nijkerkse familie Nienhuis verloor in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog twee zoons aan de bevrijdingsvuren waarmee de Canadezen de laatste Duitsers verjoegen. In een brief aan familie deden de ouders van de jongens indringend verslag van die ingrijpende gebeurtenis. Nadat de beide jongens levensgevaarlijk gewond raakten leefden zij nog een paar uur in doodsangst.

Oproep: buiten herdenken

Na de toespraken en voordrachten blaast een trompettist de Last Post, voordat de stilte intreedt. De organiserende commissie roept het Nijkerkse publiek op dan naar buiten te gaan, om voor de deur van hun eigen woning – op gepaste afstand van elkaar – samen twee minuten stil te zijn.

Kranslegging

Met het zingen van het Wilhelmus doorbreken we de stilte. Daarna wordt namens alle inwoners van de gemeente Nijkerk één krans gelegd bij het monument “1940-1945”. Voorafgaand aan de plechtigheid in de avond zijn er dan al kransen gelegd bij het gedenkteken aan de Bruins Slotlaan, het Joods Monument, het Verzetsmonument aan de Vrijheidslaan, het Indiëmonument en het Evacuatiemonument op de begraafplaats. Alle kransleggingen en de plechtigheid in het Van Reenenpark zijn vanuit huis live te volgen via de kanalen van A1 Mediagroep en op Nijkerk.nieuws.nl.

Programma

 • 18.00 uur Scouts en leider hijsen de vlaggen bij alle oorlogsmonumenten
 • 19.00 uur De Commissie Herdenkingen en Plechtigheden Nijkerk legt (zonder publiek) kransen bij alle oorlogsmonumenten die langs de route van de stille tocht (die dit jaar niet doorgaat) liggen
 • 19.45 uur Commissievoorzitter Wijnand Dirksen opent de plechtigheid die live te volgen is via de kanalen van A1 Mediagroep
  Burgemeester Gerard Renkema spreekt het thuispubliek toe
  Rob van der Meer draagt voor uit de brief van de familie Nienhuis
 • 19.58 uur Last Post
 • 20.00 uur Twee minuten stilte om te herdenken: het thuispubliek wordt opgeroepen buiten voor hun deur – op gepaste afstand van elkaar – samen te herdenken
 • 20.02 uur Wilhelmus
 • 20.04 uur Kranslegging bij het monument “1940-1945”

Kanalen

Rondom de live plechtigheid zendt A1 Mediagroep in samenwerking met Nijkerk.nieuws.nl beelden uit van eerdere edities van lokale herdenkingen. De uitzending is te volgen op Nijkerk.nieuws.nl en de kanalen van A1 Mediagroep:
KPN / Telfort / Xs4ALL Kanaal 1340
Ziggo kanaal 36
Ziggo CI+ Module kanaal 333
T-Mobile kanaal 728
Online: http://stream.a1mediagroep.nl/player/tv
Facebook: https://www.facebook.com/A1Mediagroep

Vlaggen

Op 4 mei mag de vlag normaal pas om 18.00 uur gehesen worden. Maar vanwege de corona-situatie vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei, om dit jaar op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij DodenherdenkingDe vlag, die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden